Minsk pripremio set odgovora na zapadne sankcije

Paket odgovora na zapadne sankcije je spreman, izjavio je danas bjeloruski premijer Roman Golovčenko. EU je upravo pripremila i četvrti paket sankcija protiv Bjelorusije, čije se usvajanje očekuje već ovog mjeseca. Bjelorusija je spremna prijeći na azijske i ruske tehnologije. 

Bjelorusija je pripremila set odgovora na sankcije EU, izjavio je premijer te zemlje Roman Golovčenko (prvi s desna na naslovnoj fotografiji) u programu bjeloruske televizije.

Prema njegovim riječima, u republici posluje velik broj stranih tvrtki, uključujući i one zemlje koje prema Bjelorusiji vode neprijateljsku politiku. To su Poljska, Litva, Latvija i Ukrajina, kazao je Golovčenko i izrazio nadu da će one razmisliti o sudbini svog posla.

“Paket mjera je spreman. Adresati će popis saznati na vrijeme. I dalje se nadamo kako će se usijane glave ohladiti i odvagnuti, između ostalog, interese njihovog poslovanja u Bjelorusiji.“ Potom se retorički upitao, „zar mi,  ako nanose štetu našim tvrtkama, nemamo pravo nanijeti štetu zapadnim tvrtkama“?

Podsjećamo: novi paket sankcija EU prema Bjelorusiji posljedica je nedavne afere s prisilnim slijetanjem zrakoplova irskog prijevoznika Ryanair u međunarodnu zračnu luku u Minsku i uhićenja oporbenog aktiviste Romana Protaseviča koji je u toj zemlji optužen za izazivanje nereda. Nove sankcije, prema pojašnjenju EU, ne bi trebale utjecati na obične građane.

Prije nekoliko dana objavili smo komentar članka bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost pri Trumpovoj administraciji Johna Boltona, koji upozorava kako Zapad svojim postupcima sve više gura Bjelorusiju u čvrsti zagrljaj Rusije. Međutim, njegov je pristup problemu zapravo još radikalniji: traži donošenje zajedničkog plana djelovanja s ciljem svrgavanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, pa se postavlja logično pitanje: bi li Boltonova metoda imala, blago rečeno, isti učinak kao i potezi Bidena i EU prema Minsku koje on kritizira?





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like