Minstri financija G20 razilaze se glede duga i rusko-ukrajinskog rata

Američka ministrica financija Janet Yellen drži “apsolutno potrebnim” da članice G20 usuglase snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu na sastanku u Indiji koji završava u subotu no osim u stajalištu prema Ukrajini sudionici se razilaze i u pogledu restrukturiranja duga.

Sastanak ministara financija i šefova središnjih banaka zemalja članica skupine G20, koji je organizirala Indija, vjerojatno će završiti kasnije u subotu bez zajedničke izjave jer nema suglasja u kvalifikaciji sukoba u Ukrajini, kažu sudionici.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u skupini industrijskih sila G7 ustrajali su na tome da se tekstom izravno osudi Rusija zbog invazije na Ukrajinu, čemu se protiv ruska i kineska delegacija, dodali su. “Mislim da u priopćenju mora biti izjava kojom se osuđuje ruski rat. Imali smo to na Baliju i to je nešto što mislim da je apsolutno potrebno”, rekla je Yellen. “I mislim da je G7 svakako ujedinjen po tom pitanju pa je to nešto što bih očekivala i mislim da je nužno i primjereno”, dodala je u vrijeme kada je sve manje nade da će se skupina usuglasiti.

Indija na sastanku traži da se izbjegava korištenje riječi “rat” u bilo kakvom priopćenju, rekli su dužnosnici G20 za Reuters. Indija, koja trenutačno predsjeda G20, zadržala je uglavnom neutralan stav o ratu, odbivši okriviti Rusiju za invaziju i tražeći diplomatsko rješenje te naglo jača kupnju ruske nafte. I Indija i Kina suzdržale su se od glasanja za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se traži trenutačno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine. Skupina zemalja G20 osim članica skupine G7 uključuje i zemlje poput Australije, Brazila i Saudijske Arabije.

Visoko pozicioniran izvor iz G20 je rekao je da su pregovori teški i da Rusija i Kina blokiraju prijedloge zapadnih zemalja. I nekoliko drugih dužnosnika je reklo da, osim iznenađenja u posljednjem trenutku, konsenzus o priopćenju nije vjerojatan i da će sastanak vjerojatno završiti izjavom domaćina u kojoj će sažeti rasprave.

Restrukturiranje duga najsiromašnijih

Članice G20 moraju donijeti odluku o restrukturiranju duga siromašnih zemalja.

Međunarodni monetarni fond IMF je na marginama održao sastanak u subotu sa Svjetskom bankom, Kinom, Indijom, Saudijskom Arabijom i G7 na temu restrukturiranja duga za osiromašena gospodarstva, no došlo je do nesuglasica između sudionika, rekla je izvršna upravitelja IMF-a Kristalina Georgieva. Daljnje rasprave planirane su u vrijeme proljetnih sastanaka IMF-a i Svjetske banke u travnju.

Raste pritisak na Kinu, najvećeg bilateralnog zajmodavca u svijetu te na druge zemlje da otpišu dio duga zemljama koje ih teško otplaćuju. Kineski ministar financija Liu Kun je u petak u svom video obraćanju na sastanku G20 ponovio poziciju Pekinga da Svjetska banka i druge multilateralne razvojne banke sudjeluju u olakšavanju duga siromašnim zemljama zajedno s kreditorima.

Otpis 30 posto vanjskog duga tih zemalja iz 2021. godine mogao bi im kroz osam godina uštedjeti 148 milijardi dolara, naglasio je UNDP u izvješću objavljenom u srijedu. Njihove financijske obveze prema privatnim kreditorima smanjile bi se za 66,4 milijarde dolara, prema multilateralnim zajmodavcima za 44,2 milijarde dolara, a prema bilateralnim zajmodavcima za 38,9 milijardi dolara, izračunali su u agenciji UN-a.

Skupini zemalja koje ne uspijevaju ispunjavati financijske obaveze pridružile su lani Ukrajina, Šri Lanka i Gana. Tunis, Pakistan i Egipat svrstali su se pak u skupinu onih koje su zatražile pomoć MMF-a. Čak 82 posto vanjskog javnog duga prosječna zemlja u skupini najranjivijih duguje bilateralnim i multilateralnim kreditorima, poput drugih zemalja i MMF-a ili Svjetske banke, pokazalo je UNDP-ovo izvješće.

Komentari

komentar

You may also like