Mišljenje: Ruska djelomična mobilizacija je priprema za zimski način borbe

Pavel Felgenhauer, moskovski vojni analitičar, kaže za Al Jazeeru da ruska djelomična mobilizacija pričuvnih trupa “neće imati puno učinka prije zime”.

“Ljetna kampanja je uglavnom gotova, stigle su jesenske kiše i pretvorit će teren u more blata… što znači da manevarsko ratovanje postaje vrlo zahtjevno… tako da će biti stanka na terenu”, rekao je Felgenhauer. “To će Rusiji dati vremena da prikupi rezerve ljudstva i dodatnu opremu za zimu kada nastupi led i zemlja bude tvrda kao beton, a trupe se mogu brzo kretati kroz polja i zemljane ceste s tenkovima i drugom opremom”, dodao je. “Tada će se dogoditi prava velika borba i tada se ove rezerve stvarno namjeravaju koristiti. Moskva se nada da to može donijeti odlučujuću promjenu na bojnom polju.”

Samuel Ramani, geopolitički analitičar iz Royal United Services Instituta, rekao je za Al Jazeeru da se ruski dužnosnici nadaju da će, čak i ako djelomična mobilizacija ne preokrene tijek rata, pomoći da se “izbjegnu porazi poput povlačenja koje smo vidjeli u Harkovu prije nekoliko tjedana”. “Procjena ruske vojske i ruskih zakonodavaca je da opća mobilizacija nije potrebna. Opća mobilizacija također bi bila puno kontroverznija politička odluka”, rekao je. “Studenti i ročnici mlađi od 27 godina neće se uvoditi u rat i to će biti samo mobilizacija za rezerviste. To je strateška proračunata odluka jer je popularnost ovog rata među onima između 18 i 30 godina znatno manja od onih u 40-im i 50-im godinama”, rekao je analitičar.

Komentari

komentar

You may also like