Misteriozno oružje i “Havana sindrom”: simptomi u američkim ambasadama u Berlinu i Bogoti

Američki dužnosnici istražuju moguće slučajeve bolesti” Havana sindroma” u Kolumbiji, baš nekoliko dana prije najavljene posjete američkog državnog tajnika, piše danas BBC.

Osoblje američkog veleposlanstva u Bogoti vjerojatno je pogođeno tajanstvenom bolešću koja izaziva bolan zvuk u ušima, umor i vrtoglavicu. Prvi su puta prijavljeni simptomi na Kubi 2016., a američki diplomati diljem svijeta od tada su prijavili slučajeve sindroma. Podrijetlo neobične bolesti koja uglavnom zahvaća američke diplomate nije poznato, ali mnogi nagađaju da riječ o posljedicama nepoznatog ultrazvučnog ili mikrovalnog oružja.

Jučer je Wall Street Journal prvi put izvijestio o e-mail porukama koje je poslao američki veleposlanik u Kolumbiji Philip Goldberg i koje potvrđuju niz “neobjašnjivih zdravstvenih incidenata” ili UHI- službeni izraz za “Havana sindrom” kojeg koriste američke obavještajne službe za ove neobjašnjive simptome. Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je za New York Times da Kolumbija istražuje te izvještaje. Dodao je kako istragu vode SAD.

Amerikanci koji su pogođeni havanskim sindromom opisali su intenzivan i bolan zvuk u ušima. Neki od oko 200 oboljelih mjesecima nakon osjećali vrtoglavicu i umor. Prema Timesu, više od polovice “meta” bili su zaposlenici CIA-e.

Također, prošlog petka su zabilježeni slični slučajevi i u američkoj ambasadi u Berlinu. Predsjednik Joe Biden nakon toga je obećao pronaći “uzrok i tko je odgovoran”. Također, potpisao je odluku o financijskoj kompenzaciji oštećenim zaposlenicima

IZ Državnog tajništva tvrde da “intenzivno istražujemo izvještaje UHI -ja gdje god se oni prijavili”, te da “aktivno rade na utvrđivanju uzroka ovih incidenata i mogu li se oni pripisati stranim silama”. Vijest dolazi uoči planiranog putovanja američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Bogotu sljedećeg tjedna. U kolovozu je potpredsjednica Kamala Harris odgodila putovanje u Vijetnam nakon što su dva američka dužnosnika evakuirana iz zemlje nakon što im je pozlilo.





Jedno znanstveno istraživanje iz 2018. otkriva da su “napadnuti” doživjeli oblik ozljede mozga. Uzrok nije konačno utvrđen, ali su istraživači rekli da je najvjerojatnija posljedica usmjerenog mikrovalnog zračenja. U srpnju je direktor CIA-e William Burns rekao da postoji “vrlo velika mogućnost” da su simptomi uzrokovani s namjerom i da bi Rusija mogla biti odgovorna. Međutim, Moskva je zdušno negirala optužbe.

Komentari

komentar





You may also like