MMF očekuje da će Ukrajina nastaviti otplaćivati vanjski dug

Međunarodni monetarni fond očekuje da će Ukrajina nastaviti otplaćivati svoj vanjski dug, rekao je u četvrtak glasnogovornik MMF-a, prenosi Reuters.

U ovom trenutku Ukrajina uredno otplaćuje svoj dug, rekao je glasnogovornik Fonda Gerry Rice na planiranoj konfereniciji za novinare. “Očekivali bismo da će se to nastaviti.” Kazao je da MMF vidi financiranje bespovratnih sredstava međunarodne zajednice kao trenutni i kratkoročni prioritet, jer bi “to omogućilo ukrajinskoj vladi da ostane operativna bez dodatnog zaduživanja”.

Ukrajinska državna plinska tvrtka Naftogaz zatražila je u ponedjeljak od svojih međunarodnih vjerovnika da dopuste dvogodišnju odgodu plaćanja duga, što je potaknulo oklade da bi isto mogla učiniti i ukrajinska vlada. Reuters izvještava da su vjerovnici u četvrtak pozvani da odbiju zahtjev tvrtke. Naftogaz je dao prijedlog u ponedjeljak, rekavši da mu zbog ruske invazije na zemlju nedostaje gotovine jer kupci nisu mogli platiti svoje račune. U pozivu koji je organizirala londonska pravna tvrtka Dechert, koju su imenovali vjerovnici, savjetnici su rekli da ne misle da se tvrtka suočava s trenutnom novčanom krizom. Kao rezultat toga, zahtijevaju punu otplatu jedne od obveznica tvrtke koja dospijeva sljedeći tjedan, zajedno s dodatnom isplatom ‘kuponske’ kamate na drugu obveznicu koja traje do 2024. godine. “Savjet je da glasate protiv ovoga”, rekao je jedan investitor u pozivu.

Naftogaz je glavni izvor prihoda za Ukrajinu, koji je činio gotovo 17% ukupnih prihoda državnog proračuna zemlje prošle godine i zapošljavao je više od 50 000 ljudi prije rata. Podzemna skladišta naftogaza sadrže više od 30 milijardi kubičnih metara plina, što ih čini trećim najvećim u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Rusije. Osim toga, tvrtka upravlja drugom najvećom europskom mrežom naftovoda. Zahtjev tvrtke od ponedjeljka zatekao je mnoge vjerovnike nespremne, jer je ostalo tek nešto više od tjedan dana prije nego što obveznica od 335 milijuna dolara treba biti isplaćena. To je također povećalo očekivanja da bi ukrajinska vlada mogla sama učiniti nešto slično uoči isplate državnih obveznica u iznosu od gotovo milijardu dolara u rujnu.

Ukrajinsko gospodarstvo i državni prihodi značajno su se smanjili od početka ruske invazije krajem veljače.

 





Komentari

komentar

You may also like