MMF predviđa rast u eurozoni, ali i blagu recesiju u Njemačkoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) malo je povisio prognozu gospodarskog rasta u eurozoni ove godine, ali očekuje plitku recesiju u moćnoj Njemačkoj. Gospodarstvo 20-članog područja gdje se koristi euro porast će za 0.8% što je malo više od 0.7% procijenjenog rasta u siječnju, objavio je MMF danas.

MMF, međutim, očekuje da će se BDP Njemačke smanjiti za 0.1 posto. Nova prognoza institucije sa sjedištem u Washingtonu u suprotnosti je sa službenim procjenama u Njemačkoj prema kojima tvrde da će njihova zemlja izbjeći recesiju ove godine. Njemačko ministarstvo gospodarstva prognoziralo je rast od 0.2 posto, nakon što je prethodno očekivalo smanjenje zbog energetske krize koju je izazvao sukob Rusije i Ukrajine.

Španjolskom gospodarstvu MMF prognozira rast od 1,5 posto. Za Francusku, drugo najveće gospodarstvo eurozone, i dalje se očekuje rast od 0.7 posto, kao i za Italiju, čiji su izgledi blago poboljšani. Izvan EU-a, očekuje se pad britanskog gospodarstva za 0.3 posto dok se zemlja bori s krizom većih troškova života, ali prognoza je bolja od prethodne procjene MMF-a za UK. Japanu je smanjena prognoza za ekonomski rast u odnosu na prošle prognoze. Cjelokupni rast svjetske ekonomije, predviđa MMF, bit će 2.8%.

Komentari

komentar

You may also like