MMF suspendirao pristup Afganistana svojim sredstvima

Međunarodni monetarni fond (MMF) blokirao je pristup Afganistana svojim sredstvima zbog neizvjesnog političkog stanja u zemlji nakon preuzimanja vlasti od strane talibana (info: DW).

Glasnogovornica MMF-a izjavila je kako sada postoji nesigurnost u međunarodnoj zajednici u pogledu priznavanja vlade u Afganistanu, pa stoga ta zemlja nema pristup za posebna povlačenja sredstava ili drugim sredstvima fonda.

Planirana distribucija posebnih sredstava u iznosu od 650 milijardi dolara svim podobnim članovima MMF-a održat će se 23. kolovoza.

Prema Ajmalu Ahmadiju, koji je pobjegao u inozemstvo, udio Afganistana u MMF-u iznosi 340 milijuna dolara. Taj iznos neće biti dostupan talibanima.

Osim toga, program kreditnog fonda u iznosu od 370 milijuna dolara privremeno će biti obustavljen. Planiran je za poticaj afganistanskog gospodarstva tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Washington je blokirao talibanima pristup računima afganistanske vlade, kojima upravljaju Federalne rezerve i američke banke, i nikakva imovina koju Afganistan ima u SAD neće biti predana talibanima.





Prošlog tjedna, nakon što su talibani zauzeli brojne afganistanske regije, Ministarstvo financija SAD-a donijelo je žurnu odluku o prekidu isporuke dolarske gotovine u Afganistan kako bi se spriječilo da dođu u ruke talibana.

Spmenuti Ahmadi izjavio je novinarima da su rezerve Središnje banke Afganistana oko 9 milijardi dolara, ali da se gotovo sve nalaze izvan zemlje, uključujući 7 milijardi dolara u SAD-u.

Nakon što je Washington blokirao pristup tim rezervama, talibani imaju pristup oko 0,1% njihovog volumena, kazao je.





Afganistan je jedna od najsiromašnijih zemalja i jako ovisi o međunarodnoj pomoći. Gotovo 43% afganistanskog BDP-a potječe od međunarodne pomoći, prema podacima Svjetske banke. Nakon što su talibani preuzeli vlast, nekoliko je zemalja najavilo zamrzavanje programa pomoći toj zemlji.

 

Komentari

komentar

You may also like