Moldavija optužuje rusku vojsku za pokušaje regrutiranja njihovih državljana

Moldavija je u četvrtak optužila rusku vojsku za pokušaje regrutacije državljana Moldavije. Optužbe su iznesene nekoliko dana nakon što je britanska vojna obavještajna služba priopćila da Moskva pokušava popuniti svoje snage u Ukrajini novačenjem vojnika u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje (Transnistria op.a.), izvještava Reuters.

Pridnjestrovlje je uzak pojas zemlje pod kontrolom proruskih separatista koji se proteže duž istoka Moldavije i nalazi se na oko 40 km od ukrajinske luke Odesa.

“Takve akcije ne promiču mir za sve nas, naše sugrađane i naše obitelji. Takve stvari su vrlo opasne i moraju se zaustaviti”, rekao je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu.

Nije dao više detalja, ali je rekao da se dužnosnici moldavskog ministarstva vanjskih poslova redovito sastaju s ruskim veleposlanikom i da je stav Moldavije o tom pitanju kristalno jasan.

Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Novinska agencija Reuters nije mogla potvrditi je li ruska vojska pokušavala regrutirati Moldavce.

Vezano za to, zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Malyar rekla je da Rusija gomila vojnike u nekoliko područja, uključujući Pridnjestrovlje, za “daljnju eskalaciju” sukoba u Ukrajini.





Moldavija je prošlog mjeseca priopćila da prati situaciju u Pridnjestrovlju, gdje se, prema procjenama, nalazi 1 500 ruskih vojnika, ali da nije doživjela značajne promjene od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vlasti Pridnjestrovlja zanijekle su u ponedjeljak da Rusija provodi bilo kakve vojne pripreme na svom teritoriju koje bi prijetile Ukrajini. Ministarstvo vanjskih poslova regije nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom u vezi primjedbi ukrajinske ministrice obrane.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” za uništavanje ukrajinskih vojnih sposobnosti i iskorijenjivanje onoga što smatra opasnim nacionalistima, ali Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan agresijski rat.





Komentari

komentar

You may also like