Modi: Indija i Japan donijet će stabilnost u Indo-Pacifik

Interakcija između Indije i Japana temelj je za osiguranje stabilnosti i sigurnosti indo-pacifičke regije, izjavio je u ponedjeljak, 23. svibnja, u japanskom glavnom gradu Tokiju indijski premijer Narendra Modi, a prenosi Eadaily.

“Bolja suradnja između Indije i Japana ključna je u svijetu nakon korona virusa. Naši su narodi čvrsto privrženi demokratskim vrijednostima. Zajedno smo ključni stupovi stabilnog i sigurnog Indo-Pacifika. Također mi je drago što blisko surađujemo na raznim multilateralnim forumima”, rekao je Modi.

Podsjetio je kako Indija i Japan surađuju u sektorima poput infrastrukture, tehnologije, inovacija, start-upova i td.

Indijski premijer stigao je u Tokio kako bi nazočio summitu Kvadrilateralnog sigurnosnog dijaloga (QUAD), koji uključuje Australiju, Indiju, Sjedinjene Države i Japan. Tijekom putovanja predviđeni su bilateralni sastanci s čelnicima tih zemalja.

Quadripartite Security Dialogue osnovan je 2007. godine kao mehanizam za interakciju u azijsko-pacifičkoj regiji i zoni Indijskog oceana. Prvi sastanak ministara vanjskih poslova četiriju zemalja održan je u rujnu 2019. u New Yorku. U ožujku 2021. održan je prvi summit QUAD. Zbog pandemije organiziran je u virtualnom formatu. U rujnu 2021. u Washingtonu je organiziran prvi summit te udruge „oči u oči“.

Podsjećamo da je danas u Tokiju s japanskim premijerom Fumiom Kishidom već razgovarao američki predsjednik Joe Biden, kojeg je primio i japanski car Naruhito.





Komentari

komentar

You may also like