" /> Mogherini: EU i SAD zajedno će odgovoriti na ruske pokušaje rušenja svjetskog poretka | Geopolitika News

Mogherini: EU i SAD zajedno će odgovoriti na ruske pokušaje rušenja svjetskog poretka

Samo zajednički napori EU i SAD-a mogu omesti ruska nastojanja za „rušenje svjetskog poretka“, izjavila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

„Samo zajedničkim djelovanjem Europa i Amerika mogu se suprostaviti izazovima Rusije ne samo na europskom kontinentu, već i u drugim dijelovima svijeta“, izjavila je Federica Mogherini u svom govoru na Harvardskom sveučilištu (Harvard University).

Kao primjer, europska dužnosnica je navela prošlotjedni incident u Kerčskim vratima, izjavivši, kako su „događaji u Azovskom moru neposredno kršenje pravila mirovnog poretka u Europi“. Ona se suprostavila tome da umjesto postojećeg mirovnog poretka na pozornicu stupi „zakon džungle“. Zbog toga je potrebno uložiti značajne napore, kako bi se ustrojio novi svjetski poredak i reformirao postojeći. „Ja smatram kako su takve promjene moguće samo u uvjetima da Europa i Amerika djeluju zajednički. Drugog puta ispred nema“, dodala je Mogherini.

S druge strane predstavnik State Departmenta je izjavio kako će SAD incident u Kerčskim vratima razmotriti prigodom sastanka šefova diplomacija članica NATO saveza, koji će se održati 4. i 5. prosinca u Bruxellesu, dodavši, kako NATO mora dati jedinstveni odgovor na ruske poteze. „Mi želimo da naši saveznici pokažu kako zauzimaju vodeće položaje. Taj je problem puno bliži njihovom domu nego našemu. Postoji puno stvari koje su SAD učinile i nastavit će činiti za Ukrajince. Ali mi se želimo uvjeriti da ćemo ovaj tjedan završiti s jedinstvenim stavom kojeg ćemo razraditi zajedno sa saveznicima, kako bismo imali cjeloviti odgovor“, kazao je predstavnik State Departmenta.  Na sastanku se namjeravaju proširiti nedavne američke izjave, koje „traže od ruske vlade oslobađanje uhićenih članova posade i brodova, koje su zarobili tijekom nedavnog incidenta u vratima“. SAD podupiru Ukrajinu oko zaštite nacionalnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti i željele bi da „europski saveznici na sebe preuzmu značajniju odgovornost za sigurnosni problem, koji se nalazi svega 200 milja od granice s Njemačkom“. „Čin agresije u Kerčskim vratima označio je vidljivu eskalaciju ruskih poteza, i to je bilo prvi put kada su oni otvoreno uporabili silu i bili vrlo odlučni“, zaključio je američki diplomat.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like