Mogherini: EU je spremna pokrenuti mehanizam za zaobilaženje sankcija SAD-a u trgovini s Iranom

Posebni instrument za obavljenje platnog prometa u trgovanju s Iranom – INSTEX – u svrhu zaobilaženja američkih sankcija gotov je za stavljanje u opticaj. Izjavila je to predstavnica EU za vanjske i sigurnosne poslove Federica Mogherini.

„Mi smo puno radili sa zemljama-članicama EU nad mehanizmom koji bi omogućio vođenje zakonite trgovine s Iranom. Smatram kako je on sada gotov i nadam se kako će to pomoći Iranu oko nastavaka njegovog ispunjavanja obveza iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja po iranskom nuklearnom programu“, izjavila je Mogherini. „Učinit ćemo sve što od nas ovisi da Iran nastavi ispunjavati svoje obveze“, dodala je europska povjerenica.

Ovo je, zapravo, prvo i najsnažnije službeno priopćenje EU vezano uz INSTEX mehanizam, a do sada su o nužnosti njegovog pokretanja i skoroj realizaciji njegove primjene govorili isključivo visoki dužnosnici prije svega Njemačke i Francuske, zemalja, koje su uz Veliku Britaniju bile i glavni inicijatori i operativci njegovog pokretanja. S tim u svezi nužno je podsjetiti kako je Iran upravo tim trima zemljama, supotpisnicama Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ne tako davno dao dvomjesečni rok (koji istječe 8. srpnja) za izjašnjavanje i konkretno poduzimanje poteza tj. nastavka ispunjavanja njihovih preuzetih obveza iz sporazuma ne samo deklarativno, već i u praksi, a u protivnom će i Iran, kao za sada jedini izvršitelj preuzetih obveza (nakon što su se SAD iz sporazuma jednostrano povukle a protiv Teherana uvele oštre sankcije zbog kojih se zemlje EU niti ne usude poslovati s Iranom, prije svega u energetskom sektoru) i sam iz tog sporazuma istupiti tj. nastaviti s razvojem svog nuklearnog programa dinamikom koja je bila prije njegovog potpisivanja u srpnju 2015.g. Teheran već duže vrijeme otvoreno kritizira EU, ne po pitanju njezine želje za suradnjom s Iranom (jer EU je 5. po večličini uvoznica iranske nafte na svijetu), već zbog njezinog nedostatka odlučnosti (čitaj: kukavičluka) oštrije se zauzeti za svoje interese, bojeći se daljnjeg pogoršanja njezinih, ionako i bez toga dovoljno složenih odnosa sa SAD-om. Naime, nije nikakva tajn da su velike EU tvrtke već u potpunosti napustile Iran i zamrznule već ugovorene unosne poslove koje su s Teheranom dogovorile prije američkih sankcija. Ali po Iran (kao i EU) ta činjenica i nije toliko važna, koliko ona o nastavku slobodnog  izvoza iranske nafte u EU. A upravo se to može osigurati (kao i sve ostalo, ali nafta je u tom smislu daleko najzanimljivija) kroz novi EU platni mehanizam INSTEX.

Iran i ostalih 5 supotpisnica nuklearnog sporazuma (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina) će 28. lipnja u Beču, na zasjedanju zajedničke komisije, razgovarati o  daljnjim koracima oko ispunjenja njihovih obveza iz odredbi nuklearnog sporazuma. Već je sada jasno kako će to biti posljednja šansa za postizanje dogovora i za osiguranje nastavka iranskog sudjelovanja u nuklearnom sporazumu kojega sada prijeti napustiti.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like