Mogherini: Instrument za platni promet s Iranom može biti gotov tijekom idućih tjedana

Instrument za osiguranje trgovine i platnog prometa s Iranom  može biti osnovan tijekom idućih tjedana, priopćila je jučer šefica EU diplomacije Federica Mogherini.

„Danas su tri ministra financija, Francuske, Njemačke i Britanije , izvijestili o aktivnostima oko razrade specijalnog cjelokupnog mehanizma. Mi smo izrazili potporu njihovom radu. Nadam se, kako taj instrument može biti gotov u nadolazećim tjednima“, izjavila je novinarima Federica Mogherini.

Podsjećamo: Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Kina, Rusija i Iran, u rujnu su, na ministarskom sastanku u okviru UN-a, u zajedničkoj izjavi priopćili kako će EU osnovati financijski instrument za osiguranje platnog prometa s Iranom nakon uvođenja američkih sankcija protiv te zemlje, koje su uslijedile nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Teheranom. SWIFT je pod pritiskom Washingtona isključio Iran (njegovu središnju banku i organizacije koje su se našle pod udarom američkih sankcija) iz svoje međubankovne mreže.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like