Mogu li demokrati večeras preuzeti i Senat?

Na dan američkih predsjedničkih izbora održavaju se i izbori za Senat, točnije za 35 mjesta u Senatu. Trenutačno republikanci imaju većinu od 53 na prema 47 zastupnika.

Demokrati, koji nisu većina u Senatu već šest godina, nadaju se da mogu pobijediti preokrenuti ravnotežu u Senatu i tako steći kontrolu nad cijelim Kongresom. Ako bi uz to pobijedio i njihov predsjednički kandidat demokrati bi u potpunosti kontrolirali izvršnu i zakonodavnu vlast u SAD-u na saveznoj razini.

Smatra se kako nisu “odlučeni” izbori za jedanaest senatora, a republikancima ne ide na ruku činjenica da u 9 od 11 tih slučajeva oni “brane” poziciju.

Demokrati moraju pobijediti u 3 ili 4 tijesne utrke kako bi preuzeli Senat. U slučaju da demokrati, nakon izbora, imaju 50 senatora, a republikanci također 50, presudan će biti ishod predsjedničkih izbora, budući da potpredsjednik SAD-a ima odlučujući glas u slučaju neriješenog glasanja. Potpredsjednik SAD-a je naime predsjednik Senata, ali nema pravo glasa, osim u slučaju neriješenog ishoda.

Izbori za jednog senatora u Alabami, Arizoni, Coloradu, Iowi, Maineu, Montani, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini i Teksasu, te za dva senatora u Georgiji, pokazuju ankete, mogu biti neizvjesni.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell upozorio je nedavno kako su šanse 50-50 da će republikanci zadržati kontrolu nad Senatom.





Sve savezne države imaju po dva predstavnika u Senatu SAD-a, neovisno o broju stanovnika.

Komentari

komentar





You may also like