Moguć vojni sukob Rusije i Zapada, stoji u izvješću ruskog CSR

Ruski Centar za strateški razvoj, neprofitna organizacija koja trenutačno razrađuje rusku strategiju razvoja od 2018.-2024. godine i na čijem je čelu utjecajni bivši ministar financija Aleksei Kudrin, objavila je izvješće u kojem je, između ostalog, navedeno, kako je konkurencija Rusije i Zapada dugoročni čimbenik, pričemu obje strane gube vrijeme za djelovanje u zajedničkim izazovima, a nastala paradigma odnosa u konačnici može dovesti do ograničenog ili potpunog vojnog sukoba. Posljedice takvog sukoba za Europu i čitav svijet mogu biti najtragičnije, navodi se u izvješću ruskog CSR.

Naglašeno je kako će iz nastalog stanja biti vrlo teško izići, a kvalitativne promjene odnosa na bolje zahtjevat će dugu politiku normalizacije i promjena, kako u ruskim pristupima, tako i u pristupima Zapadnih država.

Pritom će, navode ruski stručnjaci, Rusija „gubiti od sukoba sa Zapadom“. „U bližoj budućnosti SAD, EU i niz drugih država ostat će središta gospodarskog rasta, koja će u mnogom određivati model globalizacije“, navodi CSR. S tim u svezi, navodi se dalje, strategija ruskih odnosa sa Zapadom mora se orjentirati prije svega na postupnom ukidanju uzajamnih sankcija i povratku gospodarskoj suradnji, liberalizaciji viznog sustava, kao i na postupnom reguliranju sukoba na postsovjetskom prostoru, u prvom redu ukrajinskom Donbassu.

 

 

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like