Moguće nove tenzije s Ankarom: grčki parlament raspravlja o proširenju teritorijalnih voda

Grčki parlament raspravljao je u utorak o proširenju teritorijalnih voda u Jonskome moru, odluci koja bi mogla izazvati nove napetosti s Turskom u sporu o bušenju plina u istočnom Sredozemlju.

Grčka vlada predložila je proširenje limita državnog teritorija na zapadu zemlje od 6 na 12 nautičkih milja.

To bi povećalo grčki suvereni teritorij za 13.000 četvornih kilometara ili oko 10 posto, rekao je ministar vanjskih poslova Nikos Dendias zastupnicima na početku rasprave u utorak.

Dendias je naglasio da se prijedlogom također omogućava da vlada proširi suvereni teritorij u drugim pomorskim područjima.

Parlament o tom prijedlogu treba glasati u srijedu.

Premda bi prijedlog bio u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora, mogao bi otvoriti put daljnjem teritorijalnom širenju u Egejskom moru što bi moglo dodatno narušiti odnose s Turskom.





Turski parlament je 1995. rekao da bi takva proširenja protumačio kao razlog za proglašenje rata.

Ankara i Atena dugo se spore oko rezervi prirodnog plina i morskih granica, a obje polažu pravo na istraživanje i bušenje energetskih izvora u istom dijelu istočnog Sredozemlja.

Turska i Grčka, susjedne države i članice NATO-a trebale bi se sastati 25. siječnja, prvi put nakon 2016., kako bi riješile neke od svojih razlika.





Komentari

komentar

You may also like