Moguće ujedinjenje dviju Koreja

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u Pjongjangu se po prvi put susreo s visokim predstavnikom Južne Koreje i izjavio, kako je to postalo moguće zbog „čvrste volje prema aktivnom napretku“. Također je najavio početak „nove povijesti ujedinjenja država“.

Delegacija Južne Koreje na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost stigla je u sjevernokorejsku prijestolnicu s ciljem davanja podstreka Sjevernoj Koreji i Sjedinjenim Državama za sjedanje za pregovarački stol.

Sjevernokorejskom čelniku tom je prigodom predano pismo njegovog južnokorejskog kolege, a rečeno mu je i kako predsjednik Moon jea-inpredlaže održavanje susreta na najvišoj razini. Vođa Sjeverne Koreje odmah je izdao naredbu za „žurno usvajanje mjera u svezi toga“.

Iako su odnosi Sjeverne Koreje i SAD na razini permanentnog verbalnog rata i međusobnih prijetnji vojnim uništenjem, odnosi dviju Koreja iznenada su se popravili, točnije, smanjila se međusobna napetost, u vrijeme nedavno održanih zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kojima je nazočila i sjevernokorejska visoka državna delegacija.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like