Mogući prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji!

Vjerojatnost za održavanje prijevremenih izbora u Velikoj Britaniji u prosincu ove godine porasla je nakon što je vođa oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio kako će ih njegova stranka poduprijeti.

Nakon što britanski parlament u ponedjeljak i po treći put nije podržao inicijativu premijera Borisa Johnsona o provedbi prijevremenih parlamentarnih izbora, on će to isto pokušati učiniti i u utorak, 29. listopada zakonskim prijedlogom o održavanju izbora 12. prosinca. Za njegovo usvajanje bit će potrebna relativna većina glasova.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn izjavio je kako su uvjeti parlamenta o zabrani Brexita bez sporazuma bili ispunjeni, i da zato on podupire prijevremene izbore.

Podsjećamo: Europska unija upravo je i po treći put odgodila Brexit na traženje britanske strane. On se sada odgađa do 31. siječnja, s time da ta zemlja Uniju može napustiti u bilo kojem trenutku ako britanski parlament odobri postignuti sporazum o Brexitu između Bruxellesa i Londona. A to će, kako se sada čini, morati učiniti neki drugi saziv, naravno, ako to bude želio. Zato će mogući izbori u prosincu zapravo biti i svojevrsni novi britanski referendum o Brexitu.

Dakle, s Londonom nikada niste sigurni na čemu ste jer su različita iznenađenja uvijek moguća. Zato i po ovom pitanju, koje se pokazalo tako nezahvalnim za bilo kakve preciznije prognoze – Brexitu, ne bi trebalo brzati s konačnim zaključcima.

Farsa se nastavlja: EU odobrila prebacivanje Brexita za 31. siječnja 2020. g.





 

Komentari

komentar





You may also like