Moskva oštro po Japanu zbog najavljenje militarizacije

Japan je započeo jačanje vlastite vojne snage na način na koji je iznenadio čak i saveznike. Iako je pacifizam dio ustava Japana nakon Drugog svjetskog rata, a vojska je definirana samo kao obrambena, Japan je najavio razvijanje sposobnosti napada. Iako je ovakvo vojno jačanje Japana usmjereno, prije svega, na Kinu, danas je taj potez komentirala glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Isticali smo da je Japan 16. prosinca odobrio tekst triju doktrinarnih dokumenata: Strategije nacionalne sigurnosti, Strategije nacionalne obrane i Plana izgradnje obrane. Njihov sadržaj jasno pokazuje da je službeni Tokio krenuo putem neviđenog jačanja vlastite vojske moć, posebice stjecanje napadačkih sposobnosti”, naglasila je, a prenosi je TASS. Prema riječima Zaharove, to ukazuje na “otvoreno odbacivanje mirnog razvoja zemlje koji su nepokolebljivo deklarirale prethodne generacije političara i povratak na put neobuzdane militarizacije koja bi neizbježno izazvala nove sigurnosne izazove i dovela do povećanja napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji”. “Vidimo slično razumijevanje u oštroj reakciji susjednih zemalja na trenutačni zaokret u japanskoj vojnoj doktrini”, dodala je, misleći vjerojatno na reakciju Kine i Sjeverne Koreje.

Glasnogovornica je ponovila da je Rusija već neko vrijeme upozoravala na opasnost od demonstrativnog izbjegavanja Tokija da prizna ishod Drugog svjetskog rata kao temelj modernog svjetskog poretka. Sada japanska vlada pod vodstvom premijera Fumio Kishide “poduzima dosljedne korake da se oživi japanski vojni potencijal”, istaknula je. Prema Zaharovoj, simptomatično je da se odluka o značajnom povećanju izdvajanja za obranu (2% BDP-a) donesi u uvjetima stagnacije nacionalne ekonomije i rastućih strukturnih disproporcija u državnom proračunu. “Ovo još jednom naglašava da je u provedbi svojih vojnih ambicija administracija Fumija Kishide spremna ići dalje od planova proklamiranih u trenutnoj fazi i izravno se uključiti u geopolitičke igre SAD-a”, zaključila je.

Komentari

komentar

You may also like