Moldavija nakratko zatvorila zračni prostor dan nakon upozorenja na državni udar orkestriran iz Moskve

Moldavija je nakratko zatvorila svoj zračni prostor u utorak, dan pošto je predsjednica Maia Sandu optužila Rusiju za tajnu urotu kako bi srušila legitimnu vladu te zemlje stiješnjene između Rumunjske i Ukrajine, piše Reuters.

Sandu je u jučer optužila Rusiju da planira izvesti državni udar. “Plan predviđa angažiranje vojno uvježbanih sabotera prerušenih u civile koji bi sudjelovali u napadima na državne institucije i uzimanju talaca kako bi svrgnuli proeuropsku vladu u Kišinjevu”, rekla je šefica države.

Rusija odbacuje optužbe Sandu koja opetovano izražava bojazan glede ruskih namjera prema toj bivšoj sovjetskoj republici. Izvor iz međunarodne luke u Kišinjevu je za Reuters rekao da je zračni prostor zatvoren zbog sigurnosnih razloga. “Dragi putnici, zračni prostor Republike Moldavije je trenutačno zatvoren. Čekamo na ponovnu uspostavu letova”, objavio je glavni zračni prijevoznik Air Moldava.

Zračni prostor je ponovno bio otvoren u 14:47, objavljeno je kratko priopćenje uz najavu da će naknadno slijediti više obavijesti.

Informacije o planu Rusije da izvrši državni udar u Moldaviji  je prošli tjedan u Bruxellesu spomenuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što su ukrajinske tajne službe navodno presrele ruske dokumente. Ukrajinske obavještajne službe Moldaviji su, bez ulaženja u detalje, potvrdile informacije da su u zemlji “identificirane aktivnosti kojima je cilj destabilizirati” tu malenu zemlju s 2.6 milijuna stanovnika.

Nekoliko dana poslije moldavska premijerka Natalia Gavrilite objavila da njezina vlada podnosi ostavku, nakon 18 turbulentnih mjeseci na vlasti obilježenih gospodarskom krizom i posljedicama ruskog rata u Ukrajini.





Moldavija je pogođena visokom inflacijom i pritiskom velikog broja ukrajinskih izbjeglica, ali i prekidima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Zbog rasta cijena, osobito plina iz Rusije, izbili su prosvjedi, što je vlada ocijenila dijelom ruske kampanje destabilizacije vlade.

Moldavija je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

 

Komentari

komentar





You may also like