Moldavija odbila ponudu Ukrajine da zauzme Pridnjestrovlje

Moldavske vlasti odbile su ponudu Ukrajine za preuzimanje odcijepljene regije Pridnjestrovlje koju podupire Rusija.

Ovog tjedna dogodio se niz neobjašnjivih napada u Pridnjestrovlju, teritoriju u istočnom dijelu Moldavije koji graniči s Ukrajinom, na kojem se nalaze ruske “mirovne snage”. To je izazvalo strah od pokušaja uvlačenja Pridnjestrovlja, a time i Moldavije, u rat u susjednoj Ukrajini.

Ukrajina je u stanju riješiti problem Pridnjestrovlja “u tren oka”, ali prvo moldavske vlasti moraju zatražiti pomoć, rekao je prekjučer Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kao odgovor, moldavske vlasti odlučno su odbacile bilo kakvu mogućnost vojnog rješavanja problema na svom teritoriju.

Zakon o posebnom statusu Pridnjestrovlja jasno kaže da se sukob može riješiti političkim sredstvima i samo mirnim rješenjima koja isključuju vojne akcije, navodi se u priopćenju moldavskog ureda za reintegraciju. Ipak, predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da je njezinoj zemlji potrebna jača vojska. “Kako bi se osjećali sigurno, Moldavija, čak i kao neutralna zemlja, mora više ulagati u svoje oružane snage, rekla je Sandu jučer, naglašavajući da njezinoj zemlji treba funkcionalna i moderna vojska sposobna odgovoriti na izazove vremena, prenosi moldavski Deschide.

“Možemo intervenirati tek nakon službenog zahtjeva jer je Pridnjestrovlje još uvijek službeni teritorij koji pripada Moldaviji. Ako bude potrebno, problem Pridnjestrovlja možemo riješiti u tren oka”, rekao je Arestovič 26. travnja. Ukrajinski dužnosnik je također naveo da je, osim Ukrajine, susjedna Rumunjska još jedna zemlja koja može pomoći Moldaviji u slučaju moguće vojne agresije proruskih separatista. “U Pridnjestrovlju je oko 1600 ruskih vojnika, plus takozvana vojska regije, još 5000-7000 njih. Moldavija bi mogla imati velikih problema ako bi ih napali iz Pridnjestrovlja. Najbolje što Moldavija može učiniti u ovom slučaju bilo bi potražiti pomoć od Ukrajine ili Rumunjske. Kažem Rumunjska jer je to zapravo isti narod. Mnogo je Moldavaca koji se ne bi složili sa mnom, imaju stav da su poseban narod, ali jezik je sigurno isti. Sigurno je da su bliski Rumunjima”, rekao je Arestovič, a prenio ga je najveći rumunjski portal Hotnews. Komentirao je i prijetnje Moskve Moldaviji. Prema njegovim riječima, visoki ruski dužnosnici već su pokazali da im je cilj okupacija Republike Moldavije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je Arestovičeve komentare “provokacijom”. Danas je vlada poluautonomnog Pridnjestrovlja zabranila let dronovima iznad svog teritorija.






Komentari

komentar

You may also like