Moldavija odbila ruski plin i uvodi izvanredno stanje

U Moldaviji će biti proglašeno izvanredno stanje u energetskom sektoru, objavili su u petak, 22. listopada, na medijskoj konferenciji premijerka te zemlje Natalya Gavrilitsa i potpredsjednik parlamenta, zastupnik vladajuće predsjedničke stranke Akcija i solidarnost (PDS) Mihail Popshoi, prenosi Eadaily.

Prema riječima premijerke Gavrilitsa, trenutačno nema konačnog dogovora s ruskim Gazpromom i nema uvjerenja da će vlada na kraju uspjeti postići sporazum o sklapanju novog ugovora pod obostrano prihvatljivim uvjetima. Kišinjev je odlučio kupiti plin iz drugih izvora.

“Danas će vlada održati sastanak, nakon čega će zatražiti od parlamenta da proglasi izvanredno stanje u zemlji zbog plinske krize. To će omogućiti da se zaobiđu određene procedure propisane zakonom kako bi se ubrzala kupnja plina iz alternativnih izvora”, izjavila je Gavrilitsa.

Pojasnila je kako će uvođenje izvanrednog stanja omogućiti izdvajanje sredstava iz državnog proračuna posredničkoj tvrtki Energocom, koja će otkupljivati ​​plin po tržišnim cijenama.

Sa svoje strane, Mihail Popshoi potvrdio je da će parlamentarna većina podržati ovu vladinu inicijativu.

Moldavska vlada je 21. listopada poslala u Moskvu dva zamjenika premijera – ministra infrastrukture Andreja Spynu i ministra reintegracije Vladislava Kulminskog – da pregovaraju o novom povlaštenom plinskom ugovoru za zemlju, navodi Eadaily. Ranije je zemlja imala “alarmni” režim zbog nedostatka plina (lož ulje iz državnih rezervi već se koristi), budući da je posljednji ugovor s ruskim koncernom istekao u rujnu, a tržišna cijena od 790 USD za 1.000 kubičnih metara za Moldaviju pokazala se nepristupačnom, usprkos činjenici da je to još uvijek jeftinije od kupnje energenata u Europi.





U međuvremenu, Gazprom u listopadu isporučuje Moldaviji gotovo onoliko plina koliko je činio prije godinu dana. To je potvrdio “Operator GTS Ukrajine”. Paralelno s tim, Rumunjska je, kroz cjevovod Jaši-Ungheni-Kišinjev, završen ove godine, osigurala određenu količinu plina za održavanje potrebnog tlaka u sustavu.

Gavrilitsa ranije nije otkrio detalje pregovora, kako s ruskim “Gazpromom”, tako i s mogućim europskim alternativnim izvorima. Međutim, izrazila je uvjerenje da će pitanje plina Moldavije biti zatvoreno do kraja mjeseca.

“Postoje određeni detalji vezani za pregovarački proces s Ruskom Federacijom, koji se u ovom trenutku ne mogu javno objaviti, ali će biti objavljeni u pravom trenutku. Sigurna sam da će do kraja mjeseca biti potpisan sporazum ili s Gazpromom ili s drugim dobavljačima i zemlja će se nositi sa situacijom”, navodi moldavska premijerka.





Podsjećamo kako je predsjednica Vijeća Ruske Federacije Valentina Matvienko podsjetila predsjednika moldavskog parlamenta Igora Grosua na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata kako je Moldavija već upozorena kako će sudjelovanje moldavske predsjednice Maie Sandu u antiruskom događaju “Krimska platforma” biti uzeto u obzir prilikom izgradnje daljnjih bilateralnih odnosa Moskve i Kišinjev. Već tada su analitičari ustvrdili da je zbog Sanduinih stavova partnerstvo s Ruskom Federacijom pod velikim upitnikom, navodi spomenuti medij.

“Kada moldavska vlada izjavljuje da žele živjeti kao u Europi i krenuti putem europskih integracija kroz kritiku Rusije, onda bi im tržišna cijena plina trebala odgovarati”, istaknuli su.

Ništa osobno! Imate cijenu plina na tržištu pa izvolite. Povlastice se ne omogućuju onima koji vode neprijateljsku politiku, to bi svima trebalo biti jasno.

Komentari

komentar

You may also like