Moldavija platila Gazpromu za plin – nema obustave isporuka

Nedavno smo izvijestili kako je ruski Gazprom zaprijetio obustavom isporuka plina Moldaviji ako njena nadležna kompanija ne isplati ugovorom predviđena sredstva u dogovorenom roku (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Do kraja četvrtka, 20. siječnja, moldovska energetska tvrtka Moldovagaz u cijelosti je isplatila prispjelu ratu za ruski Gazprom. Komisija za izvanredna stanja Moldavije (ECS) naložila je prijenos nedostajućih sredstava (26 milijuna dolara) tvrtki za distribuciju plina kako bi se isplatio predujam duga ruskom dobavljaču.

Dakle, novac je stigao na vrijeme i neće biti prekida u opskrbi te regije energentima. To se dogodilo nakon što je parlament proglasio izvanredno stanje u energetskom sektoru na razdoblje od 60 dana, a spomenuta komisija naložila da tvrtka dobije prijevremenu odštetu iz državnog proračuna za račune za plin u siječnju, veljači i ožujku, navodi Eadaily.

Moldovagaz će do kraja dana u cijelosti platiti Gazpromu 50% cijene količine prirodnog plina za siječanj 2022., u skladu sa sporazumom, navodi se u nalogu Komisije.

Podsjećamo, prema ugovoru iz listopada prošle godine sklopljenom između Moldovagaza i Gazproma, kupac je dužan do 20. u svakom mjesecu uplatiti naknadu za potrošnju prirodnog plina isporučenog u prethodnom mjesecu, kao i 50% avansa za isporuke u tekućem mjesecu. Moldavska se tvrtka početkom godine suočila s financijskim teškoćama zbog nepravodobnog usklađivanja tarifa u zemlji, a poslovne banke su odbile dati kredit.

Moldavska vlada zatražila je od Gazproma odgodu plaćanja dok ne prikupi novac, ali je Gazprom upozorio da takvih iznimaka, kakve su već bile u studenom prošle godine, više neće biti, te je zaprijetio prekidom isporuka plina ako ugovorom predviđen iznos ne bude primljen u dogovorenom roku.





Gazprom zaprijetio Moldaviji obustavom plina ako do sutra ne primi prispjelu uplatu

 





Komentari

komentar

You may also like