Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja

Moldavija poziva na povlačenje ruske vojske iz Pridnjestrovlja u Moldaviji, jer želi mirno rješenje sukoba, izjavila je moldavska premijerka Natalija Gavrilica.

“Moldavija koristi platformu UN-a kako bi tražila povlačenje ruske vojske s pridnjestrovskog teritorija Moldavije i kako bi skrenula pažnju na kršenje ljudskih prava u regiji, koja je pod kontrolom nepriznatog režima”, rekla je Gavrilica na konferenciji za medije u ponedeljak. Prema njenim riječima, Kišinjev želi pronaći mirno rješenje za sukob, koje će omogućiti razvoj zemlje u korist svih građana, prenijela je agencija RIA Novosti. Od početka 1990-ih Pridnjestrovlje nije pod kontrolom Kišinjeva.

Nedano su Pridnjestrovlje potresli brojni teroristički napadi. Dana 25. travnja ručnim bacačima granata napadnut je ured lokalnog ministarstva sigurnosti, a kasnije su se istog dana začule eksplozije na vojnom aerodromu u blizini Tiraspola. Sljedećeg dana dignute su zrak dvije najveće radijske antene dok su 27. travnja granatama napadnuti prostori vojnih skladišta u blizini sela Kolbasna.

Opća skupština UN u lipnju 2018. pozvala je Rusiju da povuče svoje snage iz Pridnjestrovlja. Rezoluciju su podržale 64 države, 14 je bilo protiv, a još 83 zemlje su bile suzdržane.

U Pridnjestrovlju su, prema RIA Novostima, 60 posto stanovništva Rusi i Ukrajinci.

 





Čelnik moldavske regije Prinjestrovlje tvrdi će tražiti neovisnost, ali ne kroz rat

Komentari

komentar





You may also like