Moldavski predsjednik Dadon vratio ruskom jeziku status službenog

Aktualni predsjednik Moldavije  Igor Dadon (koji je na nedavno održanim predsjedničkim izborima poražen od svoje protukndidatkinje Maie Sandu i koja bi prisegu na novu dužnost trebala dati 24. prosinca) izjavio je u petak, 18. prosinca, kako je potpisao zakon kojim se ruskom jeziku u Moldaviji vraća status jezika građanske i međuetničke komunikacije, kakvog je imao još od doba SSSR-a.

Naime 4. lipnja 2018. godine, Ustavni sud Moldavije taj je zakon o jeziku proglasio zastarjelim i preporučio donošenje novog.

Parlament Moldavije usvojio je ovog tjedna novi zakon o jeziku i vratio ruski kao ravnopravni jezik komunikacije. Državna tijela bit će dužna građanima pružati informacije i na ruskom jeziku. Zakon također jamči da manjine mogu učiti i koristiti svoj materinji jezik.

O ovom potezu se još nije izjasnila novoizabrana predsjednica Maia Sandu. Dadon, predsjednik tamošnje Socijalističke stranke, s koalicijskim partnerima kontrolira parlament. Maia Sandu i njezini politički partneri proteklih dana zahtijevaju raspuštanje parlamenta i provedbu novih parlamentarnih izbora. Ona podupire i prosvjednike koji traže ostavku vlade i održavanje prijevremenih izbora. Sada su to poljoprivrednici, koji su traktorima stigli ispred parlamenta i u njega htjeli prodrijeti tražeći ostavku vlade. Policija čuva parlament a premijer Ion Chicu najavio kako  neće napustiti dužnost pod pritiskom oporbe.

Zoran Meter: Nakon Karabaha, na redu „sređivanje“ Moldavije





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like