Moody’s: globalna recesija vrlo vjerojatna ako SAD i Kina ne postignu sporazum, ali i u slučaju „tvrdog“ Brexita

Stariji savjetnik Moody’s Analytics-a Mark Zandi izjavio je za CNBC kako će svjetsko gospodarstvo „s velikom vjerojatnošću“ pasti u recesiju, ukoliko SAD i Kina u slijedeća tri mjeseca ne postignu trgovinski sporazum.

„Poslovna atmosfera u čitavom je svijetu vrlo krhka“, kazao je Zandi i dodao, kao je nedavno istraživanje Moody’s Analytics-a pokazalo da je povjerenje između tvrtki najmanje od završetka financijske krize prije deset godina.

Ako trgovinski rat „ne bude završen u bliža dva-tri mjeseca, mislim kako je globalna recesija vrlo vjerojatna“, izjavio je Mark Zandi.  Ukoliko pregovori dviju mega-država završe neuspjehom može doći do još većeg nepovjerenja na tržištu, što će dovesti do povećanja nezaposlenosti, a potrošači će izgubiti povjerenje u ekonomiju. „Ako vi izgubite vjeru (u ekonomiju), nikakve središnje banke neće je povratiti“, naglasio je analitičar.

Podsjećamo: SAD i Kina navodno su se približile potpisivanju sporazuma, iako s obje strane informacije o samom tijeku pregovora pristižu doslovno „na kapaljku“. Sve se odvija iza čvrsto zatvorenih vrata. Slijedeći krug pregovora održat će se 28. i 29. ožujka u Pekingu, a ovog se tjedna nastavljaju konzultacije na visokoj razini u Washingtonu. Neovisno o tome što će se strateško sukobljavanje SAD-a i Kine i dalje nastaviti (vjerojatno i još snažnije nego sada) i nakon očekivanog potpisivanja trgovinskog sporazuma, on je i jednoj i drugoj državi potreban za očuvanje unutarnje ekonomske i socijalne stabilnosti. I zato, usprkos složenim političkim odnosima između dviju država (primjerice, u najnovijoj američkoj strategiji nacionalne sigurnosti Kina je, uz Rusiju, označena kao glavni američki globalni suparnik), i postoji optimizam u njegovo potpisivanje.

Ali vratimo se mi analitičaru Moddy’s Analyticsa. Naime, Zandi se osvrnuo i na još jedan rizik po svjetsku ekonomiju – izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma – tzv. tvrdi Brexit! On vjerojatnost tvrdog Brexita smatra vrlo visokom. U tom će slučaju „gospodarstva Velike Britanije i EU biti u recesiji i ja mislim kako ni ostali dio svijeta neće biti daleko od toga“, zaključio je Zandi.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like