Morales se vratio u Boliviju nakon pobjede socijalista

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales vratio se u ponedjeljak u Boliviju, nakon egzila u Argentini.

Moralesa je u Argentini ispratio argentinski ljevičarski predsjednik Alberto Fernandez, koji je u nedjelju nazočio prisezi novog bolivijskog socijalističkog predsjednika Luisa Arcea. Morales se zahvalio Fernandezu i dodao da “mu je spasio život”.

Nakon prelaska granice Moralesa su pozdravile stotine oduševljenih pristaša. On se vratio u zemlju nakon što se njegova socijalistička stranka MAS vratila na vlast, godinu dana nakon što je Morales podnio ostavku i otišao iz zemlje uslijed oporbenih prosvjeda.

Bivši bolivijski predsjednik (2006.-2019.) najprije je pobjegao na nekoliko tjedana u Meksiko i zatim se sklonio u Argentini. Sada kreće do svog uporišta u mjestu Chimoré, u središnjoj Boliviji. Ljevičarski bivši predsjednik koji je vladao zemljom 14 godina, napustio je Boliviju u studenome 2019. pošto je pokušao osvojiti četvrti predsjednički mandat na izborima obilježenima optužbama za prijevaru.

Nakon 11-mjesečne vladavine prijelazne vlade, u listopadu je na predsjedničkim izborima pobijedio Moralesov bivši ministar gospodarstva Luis Arce pa je omogućen Moralesov povratak.

Njegov povratak ojačao je tenzije u ionako napetom političkom okruženju u kojemu novi kongres sa socijalističkom većinom nameće svoju političku agendu usred oštrih prosvjeda oporbe.
Komentari

komentar

You may also like