Mornarica će rastaviti potopljeni brod na Temzi u kojem je 1400 tona nestabilnog eksploziva

Kraljevska mornarica će demontirati potopljeni ratni brod u rijeci Temzi koji sadrži 1400 tona nestabilnog eksploziva, piše The Guardian.

Vjeruje se da bi, ako bi se aktivirao eksploziv na potopljenom SS Richardu Montgomeryju, to moglo dovesti do oštećenja obližnjih naftnih i plinskih postrojenja u Sheernessu, prenosi Daily Telegraph. U izvješću Ministarstva obrane navodi se da bi eksplozija “izbacila 300 metara širok stup vode i krhotina te visok oko 3000 metara. Eksplozija bi stvorila val visok 5 metara”.

Brod je ostao potopljen u vodama oko Sheernessa otkako je potonuo 20. kolovoza 1944. Njegov teret eksploziva u prednjim skladištima od tada nije iskrcan. Jarboli s olupine SS Richarda Montgomeryja i dalje vire iznad vode (na naslovnoj fotografiji). Zabranjena zona za plovidbu proteže se oko olupine, a lokalni vlasnik luke odgovoran je za označavanje upozorenja oko olupine. Upozorenja su pričvršćena i za jarbole.

Prijavljeno je da će dvomjesečna operacija Kraljevske mornarice uklanjanja jarbola započeti u lipnju. Nedavno istraživanje Ministarstva prometa pokazalo je da su tri jarbola broda u jako lošem stanju. Ministarstvo obrane je upozorilo da bi se eksploziv mogao detonirati ako se sruši bilo koji od jarbola broda. Stoga je operacija rastavljanja prijeko potrebna i hitna.

Prethodno je ministarstvo ponudilo 5 milijuna funti svakoj tvrtki koja bude u mogla sigurno ukloniti jarbole. Morsko dno oko olupine pregledano je u listopadu kako bi se provjerilo ima li eksploziva koji je ispao iz spremišta prije početka demontaže jarbola. U dokumentu Ministarstva obrane koji je navodno vidio Telegraph piše: “Eksplozija koja bi pogodila lokalno područje, uključujući obližnja postrojenja za naftu i plin u Sheernessu, dovela bi do masovne štete i potencijalnog gubitka života.”

Izgrađen u Jacksonvilleu na Floridi 1943., Richard Montgomery izvorno je korišten za izvoz u Europu i plovio je preko Atlantika u konvoju. Brod se nasukao na pješčani sprud nakon što je kapetanu naređeno da se usidri kod Great Nore. Voda je bila preplitka i brod je zapeo dok je plima opadala. Mnogi pokušaji premještanja broda iz tog razdoblja su propali. Godine 2003 i 2013. izvršena je ultrazvučna procjena stanja trupa prilikom kojih je otkrivena pukotina kod glavnog skladišta koja se širi.





Komentari

komentar

You may also like