Mornarica SAD-a zaplijenila iranski brod s gnojivom od kojeg se može praviti eksploziv

Američka mornarica priopćila je u nedjelju da je zaustavila brod koji je prevozio 36 tona gnojiva koje se može upotrijebiti za izradu eksploziva dok je putovao iz Irana rutom koja je ranije korištena za krijumčarenje oružja jemenskim pobunjenicima Huti pokreta, prenosi The New Arab.

Mornarica je priopćila da je zaustavila i pretražila brod, koji je prošle godine već uhvaćen u transportu tisuće komada oružja i predan jemenskoj obalnoj straži. Brod su ovog puta presreli u međunarodnim vodama u Omanskom zaljevu. Američki razarač i patrolni brod “zabranili su prolaz brodu bez registracije koji je krenuo iz Irana duž rute koja se koristi za prebacivanje oružja Huti pokretu u Jemenu”, priopćila je američka peta flota sa sjedištem u Bahreinu. “Snage američke mornarice otkrile su 36 300 kilograma urea gnojiva, kemijskog spoja koji se koristi u poljoprivredi, a koji se također može koristi kao prekursor eksplozivu”, dodaje se.

Utvrđeno je da je isti “ribarski brod bez registracije” prevozio tisuće jurišnih pušaka AK47, granata i drugog oružja kada je zaustavljen prošle veljače, priopćila je američka mornarica. Saudijska Arabija i njezini saveznik SAD, redovito optužuju Iran za pružanje vojne potpore pokretu Huti, a takve tvrdnje Teheran poriče.

Do zapljene je došlo u vrijeme napetosti u regiji nakon napada dronovima i projektilima na Abu Dhabi od strane Huta koji je potaknuo arapsku koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da ovog tjedna pokrene zračne napade na Jemen kao odgovor. Koalicija je preuzela odgovornost za napade na jemenske gradove Sanu i Hodeidu u kojima je ubijeno najmanje 17 ljudi, uključujući i djecu te su izazvali nestanak interneta u cijeloj, ionako siromašnoj, zemlji. No, arapska koalicija opovrgava napad na zatvorski objekt u Saadi, sjevernom centru pobunjenika, u kojem je ubijeno najmanje 70 i ranjeno više od 100 drugih.

Komentari

komentar

You may also like