Mornarice SAD-a i Kanade izvode rijetku zajedničku misiju kroz Tajvanski tjesnac

Američki i kanadski ratni brod uplovili su u subotu u Tajvanski tjesnac, priopćila je američka mornarica, u rijetkoj zajedničkoj misiji na osjetljivom pomorskom putu u vrijeme pojačanih napetosti između Pekinga i Washingtona oko kineskih prava, izvještava Reuters.

Sedma flota američke mornarice priopćila je da su razarač s navođenim projektilima USS Chung-Hoon i kanadski HMCS Montreal izvršili “rutinski” prolaz tjesnacem “kroz vode gdje se primjenjuje slobodna plovidba i prelet u skladu s međunarodnim pravom”.

“Prolaz Chung-Hoona i Montreala kroz Tajvanski tjesnac demonstrira predanost Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, stoji u priopćenju.

Dok američki ratni brodovi prolaze kroz tjesnac jednom mjesečno, neobično je da to čine zajedno s brodovima drugih saveznika SAD-a.

Misija je održana dok su američki i kineski šefovi obrane sudjelovali na velikom regionalnom sigurnosnom samitu u Singapuru. Ondje je američki ministar obrane Lloyd Austin zamjerio je Kini što je odbila održati vojne pregovore, ostavivši supersile u mrtvoj točki oko Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Kina je pojačala vojni i politički pritisak u pokušaju da prisili Tajvan da prihvati stav Pekinga o suverenitetu, što vlada u Taipeiju oštro odbacuje.





Jasno upozorenje Kini: američki razarač USS Milius prošao kroz Tajvanski tjesnac

Komentari

komentar





You may also like