Moskva: Preko tisuću ukrajinskih vojnika se predalo u Mariupolju

Više od 1000 ukrajinskih vojnika, uključujući 162 časnika i 47 vojnikinje, predalo se u Mariupolju, izjavio je danas glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general-bojnik Igor Konašenkov, prenosi Interfax.

“Kao rezultat uspješnih ofenzivnih operacija ruskih snaga i jedinica milicije Narodne Republike Donjeck, 1026 ukrajinskih vojnika iz 36. mornaričke pješačke brigade dobrovoljno je položilo oružje i predalo se u području tvornice metala Iljiča u gradu Mariupolju. Među onima koji su se predali, ima 162 časnika i 47 vojnikinja”, rekao je glasnogovornik. Ukupno je 151 ranjenih ukrajinskih vojnika dobio primarnu liječničku pomoć na mjestu događaja, nakon čega su svi prevezeni na liječničku pomoć u gradsku bolnicu Mariupolj, precizirao je general.

Otpor u Mariupolju je podijeljena na dva odvojena “džepa”. Jedan dio je oko južnog dijela grada i luke. Drugi, veći dio, je sjeverniji dio grada gdje se nalazi glavnina stambenih zgrada, a centar otpora je navodno tvornica metala Azovstal. Južni dio luke je blizu pada ili je već pao. Grupa iz 36. brigade marinaca, za koju Moskva tvrdi da se predala, djeluje blizu željezare. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandar Motuzjanik rekao je da još nema informacija o izvješćima iz Moskve. Ranije ovog tjedna, zamjenik gradonačelnika Mariupolja opisao je kao “lažnu” objavu na Facebooku pripisanu istoj ukrajinskoj brigadi u kojoj se tvrdilo da vojnicima ponestaje streljiva i da im nedostaje potpora.

Ako Mariupolj padne pod rusku kontrolu, to bi osiguralo kontrolu nad dijelom teritorija koji povezuje dvije ruske fronte na jugu i istoku. To bi ruskoj vojsci omogućilo lakše preraspoređivanje, a predsjedniku Vladimiru Putinu pružilo bi djelomičnu stratešku “pobjedu” nakon manjkave prve faze napada.

Komentari

komentar





You may also like