Moska upozorava Washington da ne dovodi THAAD proturaketni sustav u Ukrajinu

Moskva poziva Washington da se ponaša razborito i suzdrži se od nerazumnih koraka, rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin. Visoki ruski diplomat tako je odgovorio na pitanje agencije TASS o tome što bi bilo da SAD daju zeleno svjetlo na zahtjev Kijeva za isporuku obrambenih sustava protiv balističkih projektila THAAD.

“I sada pozivamo naše američke kolege s kojima vodimo dijalog na različitim razinama, pa i na najvišoj razini, da se suzdrže od koraka koji nisu mudri, da postupe razborito i ne zapetljavaju dalje čvor koji će teško biti odvezati”, upozorio je zamjenik ministra vanjskih poslova. “Mi ćemo koristiti daljnje diplomatske metode s naše strane, dok će se naše kolege očito pobrinuti za druge metode”, rekao je diplomat, time vjerojatno neizravno sugerirajući da je i vojni odgovor Rusije moguć (“druge metode” koje nisu diplomatske).

Neimenovani diplomatski izvor rekao je, navodno, u ponedjeljak za ruski TASS da je Kijev zatražio od Washingtona da razmjesti nekoliko komada THAAD proturaketnog obrambenih sustava u blizini Harkova. Tada je u članku navedeno iduće: “Ukrajina se obratila Sjedinjenim Državama sa zahtjevom da u blizini Harkova na ukrajinskom teritoriju razmjesti nekoliko bataljuna mobilnih protubalističkih raketnih lansera THAAD s radarima. Radar AN/TPY-2 koji je dio sustava THAAD sposoban je pratiti zračno-svemirsku situaciju nad znatnim dijelom ruskog teritorija i omogućit će Kijevu i njegovim saveznicima iz NATO-a da ‘pogledaju duboko “u teritorij Rusije na udaljenosti do 1000 km”, precizirao je izvor.

Kako je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, postavljanje tih raketnih sustava u Ukrajini bit će još jedan korak prema destabilizaciji situacije. Američki sustav THAAD nedavno je prvi puta korišten u stvarnoj borbi u UAE. Nešto više i o samom proturaketnom sustavu piše u tom članku.

Komentari

komentar





You may also like