Moskovska konferencija o međunarodnoj sigurnosti: Lavrov oštro o SAD-u

Američki raketni napad na sirijsku zrakoplovnu bazu „Shaayrat“ je grubo narušavanje međunarodnog prava i čin agresije protiv suverene države, izjavio je 26. travnja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, na VI. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti.

Aktivnosti američke strane, kazao je ruski šef diplomacije, produbljuju postojeće probleme i udaljavaju mogućnost izgradnje širokog protuterorističkog fronta. Pritom je povukao paralelu s američkom vojnom intervencijom u Iraku 2003. godine, koja je završila „razrušenjem države i pojavom ISIL-a“. Kazao je kako nije potrebno niti govoriti o tome, kakvo opasno stanje u toj regiji može isprovocirati ponavljanje sličnih poteza.

Ruski ministar vanjskih poslova je naglasio kako „provokacije koje su se 4. travnja dogodile u Han-Sheihunu zahtjevaju profesionalnu istragu pod vodstvom Organizacije za zabranu kemijskog oružja“, a da istraga o tome mora biti otvorena i transparentna. Pritom je kazao kako su razvidni pokušaji blokiranja takvog pristupa i želja za iskorištavanje tog incidenta za smjenu sirijskog režima.

Sergej Lavrov osvrnuo se i na krizu na Korejskom poluotoku i izrazio zabrinutost tamošnjim događajima – kako sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim programom, tako i s „neproporcionalnim povećavanjem vojnih aktivnosti SAD-a pod agendom „sjevernokorejske ugroze“.

„Krajnje destabilizirajući čimbenik ostaje forsiranje razmještaja američkog PRO sustava THAAD na jugu (Korejskog, op. GN.) poluotoka – kao dijela američke globalne proturaketne obrane“, kazao je Lavrov. Dodao je, kako je Rusija u potpunosti solidarna sa stavom međunarodne zajednice u odnosu na politiku Pjongjanga i privržena svim rezolucijama VS UN-a po tom pitanju. Ali, izjavio je dalje, vojne varjante, koje se počinju javno najavljivati, mogu imati katastrofalne posljedice za Korejski poluotok i čitavu Sjevero-istočnu Aziju.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like