Moskva: Ako SAD pošalje rakete većeg dometa za HIMARS, tada oni postaju strana uključena u ratu

Rusija je upozorila SAD da će prijeći “crvenu liniju” i postati “strana u sukobu” ako odluči isporučiti Kijevu rakete većeg dometa za američke sustave HIMARS koje već koristi Ukrajina. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova dodala je na konferenciji za novinare da Rusija “zadržava pravo obrane svog teritorija”.

HIMARS sustav može nositi i ispaliti ili šest projektila MLRS (dometa do 90 km) ili jedan ATACMS (dometa do 300 km). Rakete duljeg dometa bi pomogle Ukrajini da gađa ciljeve duboko unutar teritorija kojeg kontrolira Rusija. Takvi ciljevi bi mogli biti čak Krimski most ili teritorij unutar same Rusije. Postojale su špekulacije da iza preciznih napada na Krim stoje upravo takve rakete i da zbog toga Ukrajina ne želi preuzeti odgovornost za takve napade. Ipak, moguće da je da iza napada stoje dronovi ili čak dugometni danski projektili Harpoon.

SAD je do sada, barem službeno, odbijao isporučiti streljivo, tj. projektile za raketni sustav HIMARS koji su većeg dometa, dakle ATACMS. Čak je i Biden osobno govorio da misli da to nije dobra ideja. Dio američkih vojnih dužnosnika i političara je bio za ideju da pošalju Ukrajini ATACMS. Sada Moskva jasno govori da je to za njih “crvena linija” i nedirektno prijeti Washingtonu ratom. I slabije rakete manjeg dometa iz sustava HIMARS su nanijele prilično štete ruskoj vojsci.

Komentari

komentar

You may also like