Moskva dodala još dva medija na listu “stranih agenata” i ograničila im rad

Ruske vlasti dodale su još dva medija: novinsku agenciju Rosbalt i internetsku stranicu Republic.ru  na crnu listu “stranih agenata” usred sve intenzivnijeg borbe protiv medija za koje vjeruju da štete ruskoj autonomnosti, piše RFE/RL.

Na stranici Ministarstva pravosuđa 15. listopada ppiše da su ta dva medija dodani na popis “stranih agenata”, čime se broj pojedinaca i subjekata u registru popeo na 88. Vlada koristi tu oznaku za označavanje organizacija koje se financiraju iz inozemstva i koje se bave političkim aktivnostima, kao i ljudi koji su s njima povezani.

Zakon o “stranim agentima” iz 2012. zahtijeva od imenovanih da se registriraju kod nadležnih tijela i označe svoj sadržaj kao sadržaj pod “utjecajem iz vana” s prijetnjom kazni za medije koji to ne učine. To je dovelo do zatvaranja nekoliko medijskih organizacija koje gube prihode zbog gubitka oglašivača koji se boje financirati takve medije. Oznaka također ograničava druge medije da citiraju organizaciju “stranog agenta”. 

Prošlog je tjedna ministarstvo na popis dodalo TV postaju Dozhd, radio Free Europe/Radio Liberty kojeg financira SAD te rusko izdanje BBC-ja zajedno s medijem Kavkazsky Uzel koji pokrivaju događaje na sve nestabilnijem ruskom sjevernom Kavkazu.

Komentari

komentar





You may also like