Moskva: EU i SAD žele istisnuti utjecaj Rusije iz Južnog Kavkaza

Moskva uočava upornu namjeru Zapada da intervenira kroz više formata interakcije s Bakuom (Azerbajdžanom) i Erevanom (Armenijom) i istisne Rusiju iz područja Južnog Kavkaza, tvrdi Denis Gončar, načelnik odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova zaduženog za to područje.

“I dalje uočavamo njihovu upornu namjeru da se uguraju u naše trilateralne formate s Azerbajdžanom i Armenijom. Koliko god Bruxelles i Washington pokušavaju to prikazati kao nešto drugo, iza toga stoji želja da se Rusija potisne iz Zakavkazja, a ne da se stvarno i pošteno pomogne osiguravanju mira i stabilnosti u regiji. Indikativno je da se Washington i Bruxelles boje čak i spomenuti Rusiju u pozitivnom svjetlu i priznati ključnu važnost trilateralnih sporazuma za normalizaciju armensko-azerbajdžanskih odnosa”, istaknuo je diplomat, prenosi ga ruski TASS.

Prema riječima visokog diplomata, Rusija kroz tu prizmu doživljava i rad privremene promatračke misije EU u Armeniji, kao i “pokušaje organiziranja misije OESS-a u regiji zaobilazeći pravilo konsenzusa”. S druge strane, Gončar tvrdi da su ruske mirovne snage omogućile zaustavljanje rujanske eskalacije na armensko-azerbajdžanskoj granici. “Na zahtjev Armenije unutar ODKB-a poduzeto je niz koraka, uključujući sazivanje hitne sjednice Vijeća za kolektivnu sigurnost ODKB-a, upućivanje glavnog tajnika ODKB-a i načelnika Zajedničkog stožera radi procjene situacije na terenu i razmatranja o slanju promatračke misije ODKB-a u pogranična područja Armenije. O situaciji na granici raspravljalo se tijekom godišnjeg sastanka Vijeća za kolektivnu sigurnost ODKB-a 23. studenog”, rekao je Gončar.

Također je istaknuo da će, ako armenska strana bude zainteresirana, potrebna odluka o slanju misije ODKB-a biti donesena odmah. “Uz razumijevanje da većina država ODKB-a vidi dugoročno rješavanje graničnih problema između Bakua i Erevana kroz provedbu trilateralnih sporazuma Rusije, Azerbajdžana i Armenije, uključujući pokretanje praktičnog rada Povjerenstva za označavanje granice”, istaknuo je ruski diplomat.

Više o ovoj temi možete pročitati u analizi Zorana Metera ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Kako SAD tjeraju Rusiju iz strateške regije Južni Kavkaz





Komentari

komentar





You may also like