Moskva i Minsk produljili ugovore o dvije vojne baze u Bjelorusiji

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i njegov bjeloruski kolega Viktor Khrenin potpisali su u srijedu sporazume o produljenju prisutnosti dva ruska vojna objekta u Bjelorusiji.

“Moj bjeloruski kolega i ja potpisali smo danas izjave o produljenju sporazuma o prisutnosti dva ruska vojna objekta u Bjelorusiji. Jedan je centar za upozorenje na raketne napade u gradu Baranoviči a drugi radiokomunikacijski centar mornarice u Vilejki”, rekao je ruski ministar obrane.

Ministri su se danas sastali u Moskvi. Šojgu je rekao kako su “rezultati današnjeg sastanka još jednom potvrdili jednoglasnost pristupa ruskog i bjeloruskog ministarstva obrane oko suradnje u obrambenoj sferi i našu odlučnost u rješavanju praktičnih zadaća održavanja vojne sigurnosti Unije”, rekao je, misleći na Savez Rusije i Bjelorusije osnovan 1996.

Rusija i Bjelorusija provele su rekordan broj zajedničkih vojnih vježbi ove godine, a najveća je bila “Zapad-2021”. Stalna rotacija ruskih snaga znači da je sada u Belorusiji de facto stalno prisutna ruska vojska. Štoviše, čini se da je i Lukašenko sve bliže odustajanju od svog dugogodišnjeg protivljenja novoj ruskoj zračnoj bazi na bjeloruskom teritoriju, a od rujna ove godine nekoliko ruskih lovaca Suhoj Su-30 smješteno je u bazu Baranoviči na neodređeni period. Lukašenko je zasigurno “popustljiviji” prema Moskvi zbog političke krize prošle godine i jakih zapadnih sankcija od sredine ove godine. Naime, energetska i financijska pomoć Moskve mu je sada potrebnija nego prije.

Komentari

komentar





You may also like