Moskva i Rijad traže da se SAD priključe pregovorima o smanjenju proizvodnje nafte. Trump to, barem javno, ne želi

Pregovori o mogućem smanjenju proizvodnje nafte pomaknuti su s „mrtve točke“ i Rusija i Saudijska Arabija sada žele da se njima priključe i Sjedinjene Države. Za sada Donald Trump pokazuje kako to toga neće doći, ali je moguće da kompromis od strane SAD-a bude izvan okvira javnosti (info: Bloomberg).

Ovdje bih dodao kako su na taj način Sjedinjene Države u prošlosti često djelovale kada je bilo nužno u određenim složenim pitanjima geopolitičkog (poput kubanske krize), energetskog ili ekonomskog značaja postići kompromisna rješenja. Isključivo iz razloga što Washington gotovo redovito primarno naglasak stavlja na javnu percepciju svoje nepopustljivosti i čvrstoće u vlastitim stavovima – tj. na ugled i doma i u svijetu. Taj ugled on prije svega promatra kroz prizmu „dobivene“ uloge kako je upravo on ono središte čije odluke ostali svijet bespogovorno mora prihvaćati i njima se prikloniti. Naravno, po mnogim pitanjima to i je tako s obzirom na ukupnu moć SAD-a, ali ne i po onima u kojima se Washington neposredno sudara s interesima glavnih globalnih konkurenata i kada je kompromis jedino moguće rješenje.

Zato ne bi bilo čudno da i po pitanju početkom prošlog mjeseca pokrenutog rusko-saudijskog „naftnog rata“ Washington postupi isto tako, i to iz dva razloga: prvi i najvažniji je činjenica kako u spomenutom „ratu“ najviše stradavaju američke male i srednje energetske tvrtke koje se bave proizvodnjom nafte skupom tehnologijom „frackinga“ – iz škriljevca, i koje sadašnje niske cijene nafte masovno tjeraju u bankrot: i drugo, jer SAD su do sada uvijek vodile nezavisnu energetsku politiku i nisu željele biti članica bilo kojeg globalnog ili regionalnog energetskog udruženja, te žele da percepcija energetske neovisnosti, vrlo bitne po SAD iz geopolitičkih razloga, ostane i dalje na snazi. Osim toga, bez smanjenja proizvodnje nafte i od strane tih američkih tvrtki, koje su proteklih godina do maksimuma povećale svoj izvoz nafte i SAD pozicionirale u najvećeg svjetskog proizvođača toga energenta na uštrb saudijskog i ruskog sporazuma o međusobnom smanjenju proizvodnje (čime su zaprjetile i preuzimanjem dijela njihovih tradicionalnih tržišta), Rusi i Saudijci neće htjeti sklopiti novi sporazum.

S druge strane ako Sjedinjene Države uistinu počmu zajedničke „naftne“ pregovore (makar i iza kulisa javnosti) s Rusijom i Saudijskom Arabijom to će biti presedan koji će i formalno označiti kraj dosadašnje stoljetne američke nezavisne energetske politike. A SAD ne samo da nisu bile članica OPEC-a ili nekog sličnog naftnog udruženja u kojima bi se, onda, s drugim svjetskim proizvođačima dogovarale o proizvodnim kvotama ili cijenama, već su svojom umješnom politikom, financijskom snagom i nametanjem dolara kao glavnog platnog instrumenta u svjetskom trgovanju naftom sebe pozicionirale u ključnog igrača koji nadzire ukupne svjetske energetske procese i trendove.

Ali vratimo se opet glavnoj temi. Za 9. travnja planirano je zasjedanje formata OPEC+ (članice OPEC-a koje de facto predvodi Saudijska Arabija, i države proizvođači nafte izvan tog kartela, na čelu s Rusijom), a istodobno se također nastoji održati sastanak ministara energetike članica G20, već idućega dana. To je dio nastojanja za stvarno privlačenje SAD-a na sudjelovanje u sporazumu.

I dok Trump i dalje formalno pokazuje svoju čvrstoću tj. inzistira da se o svemu ovome moraju dogovoriti Rijad i Moskva koji su „sve i zakuhali“, spremnost za smanjenje proizvodnje nafte objavile su još dvije zemlje koje ne ulaze u sastav formata OPEC+, Kanada i Norveška. Ali stvarnu zainteresiranost Donalda Trumpa za postizanje rješenja ipak najbolje pokazuje njegov prošlotjedni telefonski razgovor s ruskim kolegom Vladimirom Putinom (na Trumpovu inicijativu), u kojemu je, uz pandemiju koronavirusa, glavna tema bila upravo spašavanje posrnulog svjetskog naftnog tržišta.





A da se o novom sporazumu itekako ozbiljno razmišlja svjedoči i vijest koju je objavio Bloomberg, i prema kojoj se prenose objave cijena nafte za mjesec svibanj od strane saudijskog naftnog diva Saudi Aramco na četvrtak – tj. na dan kada bi se trebao održati spomenuti sastanak OPEC+.

Kraj američke nezavisne energetske politike: SAD želi sudjelovati u pregovorima Moskve i Rijada o nafti





 

Komentari

komentar

You may also like