Moskva incident s dronom vidi kao provokaciju – ruski veleposlanik u SAD-u

Moskva vidi izgred u kojem su sudjelovali ruski borbeni zrakoplov Su-27 i bespilotna letjelica američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, citirajući Anatolija Antonova, ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

“Ovaj izgred smatramo provokacijom”, rekao je Antonov nakon što ga je pozvao američki State Department.

Američka vojna bespilotna letjelica MQ-9 srušila se u utorak u Crno more nakon što je ruski mlažnjak Su-27 oštetio njezin propeler, priopćio je Pentagon, što je prvi takav izgred od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana.

“Što ti dronovi rade tisućama kilometara daleko od Sjedinjenih Država? Odgovor je očigledan – prikupljaju obavještajne podatke koje kasnije kijevski režim koristi za napad na naše oružane snage i teritorij”, rekao je Antonov. “Postavimo retoričko pitanje: ako bi se, primjerice, ruski napadački dron pojavio u blizini New Yorka ili San Francisca, kako bi reagirale američke zračne snage i mornarica? Prilično sam uvjeren da bi američka vojska djelovala na beskompromisan način i ne bi dopustila narušavanje svog zračnog prostora ili teritorijalnih voda”, nastavio je, prenosi TASS.

“Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD-a i Rusije”

Rusija je zanijekala da je uspostavljen bilo kakav kontakt i kaže da se dron srušio nakon “oštrog manevriranja”. Antonov je rekao da je njegov sastanak u State Departmentu bio “konstruktivan” i da nije pokrenuto pitanje mogućih “posljedica” za Moskvu zbog izgreda, izvijestila je RIA.

“Što se nas tiče, ne želimo nikakvu konfrontaciju između Sjedinjenih Država i Rusije. Mi smo za izgradnju pragmatičnih odnosa za dobrobit ruskog i američkog naroda”, citirao je Antonov.





Ruski lovac Su-27 oborio američki dron Reaper iznad Crnog mora!

Komentari

komentar





You may also like