Moskva: Isporuka turskih dronova Ukrajini mogla “destabilizirati stanje” u Donbasu

Isporuke turskih napadačkih bespilotnih letjelica Ukrajini mogle bi destabilizirati situaciju na liniji kontakta u regiji Donbasa, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov,a prenosi TASS.

“Zaista imamo posebne i dobre odnose s Turskom, ali ovaj slučaj, nažalost, donosi našu zabrinutost da bi isporuke takvog naoružanja ukrajinskoj vojsci mogle potencijalno destabilizirati situaciju na liniji kontakta”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika, odgovarajući na pitanje novinaru  o korištenju turskih napadačkih dronova od strane ukrajinskih oružanih snaga.

“Vidimo da čim to naoružanje padne u ruke vojske, potencijalno se može koristiti na tom području u Ukrajini i to samo destabilizira situaciju”, istaknuo je Peskov. Kako je naglasio glasnogovornik Kremlja, “to ne doprinosi rješavanju ovog unutarukrajinskog problema”. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je 26. listopada da je vojska prvi put angažirala turski borbeni dron Bayraktar na području Donbasa.

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je 14. prosinca 2020. da je potpisalo ugovor s Turskom o proizvodnji korveta i napadačkih dronova za ukrajinsku vojsku. Kijev je 2019. godine kupio i testirao bespilotne letjelice Bayraktar koje su opremljene preciznim zračnim bombama MAM-L turske tvrtke Roketsan. Riječ je o naprednim i efikasnim dronovima za čiju kupnju su zainteresirane mnoge zemlje. Prema neslužbenim podacima, ugovor je bio vrijedan 69 milijuna dolara. Ukrajinski ministar obrane Andrei Taran rekao je 13. listopada da će turski proizvođač bespilotnih letjelica izgraditi centar za održavanje i obuku u Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like