Moskva kao diplomatska “Meka”: razgovarali Blinken i Lavrov, i Lavrov i Bearbock

Moskva se ovih dana pretvara u pravo diplomatsko središte svijeta, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pri tom ima krajnje popunjenu satnicu što osobnih sastanaka, što telefonskih razgovora sa svojim zapadnim kolegama.

Njegovoj poslovnoj aktivnosti obvezno treba pridodati i maloprije održan telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom na inicijativu američke strane. Glavna tema tog razgovora bila je Ukrajina, ali se razgovaralo i o nastavcima kontakata u skoro vrijeme.

Prema američkom State Departmentu, Blinken i Lavrov razgovarali su o američko-ruskom Dijalogu o strateškoj stabilnosti 10. siječnja, sastanku Vijeća NATO-Rusija 12. siječnja i sastanku Stalnog vijeća OESS-a 13. siječnja. Američki državni tajnik kazao je ruskom kolegi da je potrebno postići deeskalaciju situacije oko Ukrajine uz pomoć diplomacije.

Osim toga, Blinken je kazao da je nemoguće razgovarati o europskoj sigurnosti bez Ukrajine, zemalja NATO saveza i europskih partnera Sjedinjenih Država, objavljuje Interfax.

S druge strane RIA Novosti prenose objavu ruskog MVP, prema kojoj je Lavrov pozvao svog američkog kolegu „da ne ponavlja spekulacije o navodnoj nadolazećoj ruskoj agresiji na Kijev“, već da „prisili vlasti u Kijevu da se u potpunosti pridržavaju sporazuma iz Minska”.

Danas ranije Lavrov se u Moskvi sastao i s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Bearbock. Na kraju sastanka Lavrov je izjavio za televiziju Rusija 24  kako Moskva ne može prihvatiti nikakve zahtjeve “u vezi s djelovanjem oružanih snaga na našem vlastitom tlu”. Svojoj njemačkoj kolegici skrenuo  je pozornost i na činjenicu da članice NATO-a, tražeći “povlačenje ruskih postrojbi u vojarne”, istodobno tvrde kako se kretanje njihovih snaga na teritoriju saveza ne tiče nikoga osim njih samih –nazvavši to „dvostrukim standardima“.





Kada je riječ o stanju u Donbasu, Lavrov je pozvao da se zaustavi „sabotaža“ Kijeva i da se krene ispunjavanju „točnog redoslijeda fiksiranog u sporazumima iz Minska“.

“Tražimo samo jedno – da se ono što je dogovoreno provodi savjesno. To se odnosi i na sporazume iz Minska, koje, ponavljam, sabotira kijevski režim, to se odnosi i na cjelokupnu sigurnosnu arhitekturu u Europi”, kazao je Lavrov.

Što se tiče još jedne goruće teme, Sjevernog toka 2, Lavrov je kazao kako je  njemačkim kolegama “ukazano na kontraproduktivnost pokušaja politizacije ovog projekta”, koji je „najveći tržišni projekt posljednjeg desetljeća koji ima za cilj osiguranje energetske sigurnosti Njemačke i Europe”.





Annalena Bearbock je izjavila:

“Rusija je tražila sigurnosna jamstva i to je još jednom naglašeno. Spremni smo voditi ozbiljan dijalog o međusobnim dogovorima i koracima koji će ojačati našu zajedničku europsku sigurnost.”

Pozitivno je ocijenila i razgovore u okviru Vijeća Rusija-NATO i OESS-a, o čemu izvješćuje Eadaily, citirajući njene riječi:

“Pregovori unutar OESS-a i Vijeća NATO-Rusija bili su prvi koristan korak prema dijalogu o sigurnosti i ne čudi da se na prvom sastanku nakon toliko godina nisu mogli riješiti svi problemi. Razgovaramo o nizu tema o kojima imamo velike, dijelom temeljne razlike u mišljenjima. Ali također vidimo potencijal za izgradnju suradnje između Njemačke i Rusije. Izuzetno smo zainteresirani za stabilne odnose s Ruskom Federacijom.”

 

Komentari

komentar

You may also like