Moskva: Kina i Indija dogovorile se o povlačenju snaga na spornim granicama

Hoće li to biti dovoljno za stabilizaciju stanja na terenu?

Kina i Indija u petak su se, u Moskvi, dogovorile o ublažavanju napetosti na spornim dijelovima himalajske granice, i o poduzimanju mjera s ciljem obnove mira.

Kineski šef diplomacije Wang Yi i indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar jučer su se osobno sastali i došli do konsenzusa, koji je pretočen u pet točaka, koji podrazumijeva i sporazum o povlačenju dviju vojski i ublažavanje napetosti.

Sporazum je postignut na sastanku Šangajske organizacije (ŠO) na razini šefova diplomacija zemalja članica, a posljedica je velikog rasta napetosti posljednjih tjedana nakon izbijanja sukoba u spornom graničnom području.

Jaishankar je rekao Wangu da bi se vojska trebala povući s “područja napetosti”, kako se situacija ne bi pogoršala, rekao je indijski izvor. Protivničke vojske se nalaze na nekim mjestima udaljene jedva sto metara jedna od druge.

Wang je rekao Jaishankaru da je “imperativ odmah zaustaviti provokacije kao što su pucanje i druge opasne radnje koje krše obaveze obiju strana”, reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi u petak.





Kina i Indija međusobno su se optužile za paljbu u zrak tijekom sukoba, što je povreda dugotrajnog protokola kojim je dogovoreno da se na osjetljivoj granici ne koristi vatreno oružje.

U lipnju, tenzije su također prerasle u granični sukob u kojemu je poginulo 20 indijskih vojnika, dok je Kina imala neodređen broj žrtava.

Sastanak ministara trajao je dva sata te je bio posljednji diplomatski pokušaj da se spriječi sukob između dviju najmnogoljudnijih zemalja na svijetu.





Indija i Kina ratovale su zbog granice 1962. i zajednički polažu pravo na tisuće četvornih kilometara teritorija koji se protežu od pustinja Ladakh na zapadu do šuma planinskih zaravni na istoku.

Jaishankar je rekao Wangu da je Indija dubinski zabrinuta po pitanju gomilanja kineskih snaga na liniji stvarne kontrole na nejasno određenoj granici.

“Kineska strana nije dala uvjerljivo objašnjenje za svoj angažman”, citirao je Jaishankara indijski vladin izvor.

Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) pokušali su se u ponedjeljak navečer približiti indijskim vojnicima na Liniji stvarne kontrole (LAC), de facto granici u regiji Ladakh, priopćila je indijska vojska.

“Kad su ih indijski vojnici odvratili, vojnici PLA ispalili su nekoliko pucnjeva u zrak u pokušaju zastrašivanja vlastitih snaga”, navodi indijska vojska i dodaje da je Indija bila suzdržana.

“Ni u jednom trenutku indijska vojska nije prešla LAC niti je upotrijebila ikakva agresivna sredstva”, rekla je vojska.

China’s Global Times, utjecajni tabloid koji objavljuju službene novine kineske vladajuće Komunističke partije, prijavile su u srijedu da PLA pomiče vojnike, bombardere i oklopna vozila na granicu.

Kineski državni mediji također su nedavno izvijestili o naoružanim vježbama PLA paravojske na Tibetu.

“Kineska strana mora biti u potpunosti pripremljena za poduzimanje vojne akcije ako diplomatski pregovori propadnu, a njezina vojska u prvim redovima mora biti u stanju odgovoriti na hitne situacije te biti spremna boriti se u svakom trenutku”, rečeno je u novinama.

Ovoj vijesti dodali bismo i slijedeće:

Indijski medij Hindustan Times, sinoć je, pozivajući se na indijske vojne izvore, izjavio kako dvije zemlje prebacuju nove vojne snage na tzv. Liniju stvarne kontrole u istočnom Ladakhu, prema zoni jezera Pangong-Tso.

Kina je u Ladakhu i njemu susjednim zonama dislocirala 50 tisuća vojnika, tenkove, topništvo, 150 lovačkih zrakoplova i raketne sustave, na što indijska vojska odgovara na identičan način, prenosi ovaj medij riječi svoga izvora.

Nakon što su u noći s 5. na 6. rujna indijski vojnici zauzeli uzvisine na sjevernoj obali jezera, koja se prije toga nalazila pod kineskim nadzorom, dvije vojske u toj zoni dijeli svega 200 metara. Navodi se kako je kineska vojska posljednjih dana u nekoliko navrata neuspješno pokušavala potisnuti indijske vojnike i vratiti ih na početne položaje tj. vratiti kineski nadzor nad spomenutom zonom. Indija je spremna na bilo kakav razvoj stanja, izjavili su izvori Hindustan Timesa.

Kina i Indija na granicu dovlače udarne snage – oklopnu mehanizaciju i zrakoplove

 

Komentari

komentar

You may also like