Moskva komentirala Erdoganovu uredbu o slanju turskih vojnika u Azerbajdžan

Upućivanje u turski parlament uredbe predsjednika Revepa Tayyipa Erdogana o slanju turskih vojnika u Azerbajdžan (vidi poveznicu ispod teksta) radi „zajedničke mirovne misije“ – stvar je unutarnje turske procedure, predviđene zakonom te zemlje, priopćio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov (info: RIA Novosti).

Pri tom je pojasnio kako je osnivanje centra za nadzor stanja u Nagorno Karabahu, koji će se nalaziti na teritoriju Azerbajdžana, proizvod dogovora Moskve i Ankare (ne trojnog sporazuma između Rusije, Armenije i Azerbajdžana o završetku rata i ulasku ruskih mirovnih snaga na liniju razgraničenja i u Nagorno Karabah, op. GN.), a da je odobrenje parlamenta o slanju u taj centar turskih vojnika – unutarnja stvar Turske.

Podsjećamo: sporazum o završetku rata u Nagorno Karabahu, koji je trajao 44 dana, sklopljen je u noći s 9./10. studenog i po Armeniju ima puno nepovoljnije uvjete s obzirom na katastrofalno stanje na bojišnicama u toj i, pojedinim, Karabahu susjednim regijama na azerbajdžanskom tlu koje su ranije kontrolirale snage armenske vojske. Zapravo, sporazum je po Erevan bio i posljednja „slamka spasa“ s obzirom na razvoj situacije koji je prijetio i brzim padom glavnog središta Nagorno Karabaha – grada Stepanakerta.

Međutim, već iste noći u Erevanu  su zbog toga izbili masovni prosvjedi protiv premijera Nikole Pašinjana (potpisnika sporazuma) s otvorenim zahtjevima za ostavkom njegove vlade. Politička nestabilnost u toj se zemlji sve više pojačava, o čemu svjedoči i današnja ostavka ministra vanjskih poslova Zohraba Mnatsakanjana.

 
Erdogan od parlamenta zatražio mandat za slanje turskih vojnika u Azerbajdžan

 

Komentari

komentar

You may also like