Moskva kritizira NATO-ovu politiku o svemirskom ratovanju

NATO-ova prva formalna objava u vezi politike ponašanja u svemiru je “zapaljivi” je dokument koji legitimira upotrebu sile u svemiru što bi na kraju moglo dovesti do potpuno nove utrke u naoružanju, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi RT.

Obraćajući se novinarima, glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zaharova kritizirala je “NATO-ovu sveobuhvatnu svemirsku politiku”, koja ističe novi stav saveza da se napad na imovinu zemlje članice u svemiru zapravo smatra napadom na blok. “Dokument je jednostranog i zapaljivog karaktera i u skladu je s destruktivnom politikom država članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Državama”, rekla je Zaharova, sugerirajući da se politikom nastoji legitimirati upotreba sile u svemiru, što bi na kraju moglo dovesti do utrke u naoružanju. “Na taj način savez pretvara svemir u bojno polje”, rekla je.

Prema dokumentu NATO-a, o kojem se raspravljalo na sastanku u Bruxellesu 2021., članice NATO-a složile su se da se svi napadi u svemiru trebaju tretirati kao konvencionalni napadi te bi takvi napadi trebali aktivirati članak 5. NATO saveza prema kojemu se napad na jednu državu članicu smatra kao napad na cijeli blok. 

Rusija se, barem deklarativno, protivi militarizaciji svemira. Prošle je godine čelnik ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin osudio prijedloge Washingtona da američko Ministarstvo obrane preuzme nadležnost djelovanja u svemiru. Rogozin je tom prilikom opisao militarizaciju Mjeseca i istraživanja Mjeseca u te svrhe “neprihvatljivim”. S druge strane, prošle je godine Rusija izazvala kritike kada je testirala protusatelitski projektil koji je pogodio i uništio stari, neispravan satelit čime je poslala stotine krhotine da kruže oko Zemlje. Američko državno tajništvo je tada optužilo Moskvu da je “neodgovorna” i “nepromišljena” jer takvo svemirsko”smeće” trajno kruži i predstavlja problem svim satelitima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tada je odgovorio da su ipak SAD odgovorne za konstantno poticanje svemirske utrke. 

Komentari

komentar





You may also like