Moskva: Napadi ukrajinskih snaga na nuklearnu elektranu Zaporožje mogli bi izazvati nuklearnu katastrofu

Ukrajinski napadi koji se ponavljaju na nuklearnu elektranu Zaporožje dokazuju da Kijev nastoji stvoriti uvjete za nuklearnu katastrofu, rekao je visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Ne tako davno, 18. srpnja, ukrajinska vojska još jednom je bespilotnim letjelicama napala nuklearnu elektranu Zaporožje. Napad je izveden u neposrednoj blizini, nekoliko desetaka metara od objekata kritično važnih za sigurnost postaje. Samo pukim slučajem, napad nije doveo do oštećenja kritične opreme stanice” rekao je Igor Višnjevetski, zamjenik ravnatelja odjela za neširenje i kontrolu naoružanja pri ministarstvu, na Revizijskoj konferenciji u sklopu Ugovora o neširenju nuklearnog oružja u New Yorku. “Ubrzo nakon toga, 20. srpnja, Ukrajina je ponovila napade dronovima na područje nuklearne elektrane Zaporožje, što je samo još jednom dokazalo da Ukrajina nastoji stvoriti uvjete za nuklearnu katastrofu”, rekao je. “Ovo je samo nekoliko primjera koji pokazuju da kijevski režim prijeti nuklearnoj sigurnosti na svom teritoriju. Za ovo imamo dokaze, uključujući fotografije i video zapise, koji dokazuju da je ono o čemu govorimo istina”, dodao je, prenosi ruski državi TASS.

Američki državi tajnik Anthony Blinken je rekao da se ruska vojska namjerno stacionirala u i oko ove elektrane odakle gađa ukrajinske ciljeve nadajući se da Ukrajinci neće uzvratiti upravo zbog straha od nuklearne katastrofe. Rekao je da ruska vojska, zbog toga, koristi elektranu kao vrstu “nuklearnog štita”.

Komentari

komentar

You may also like