Moskva nije optimistična oko rezultata pregovora sa SAD-om o Ukrajini

Rusija nije optimistična uoči planiranih razgovora sa SAD-om i drugim članicama NATO-a o napetosti na ukrajinskoj granici, izjavio je u danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Razgovarajući s novinskom agencijom Interfax, Rjabkov je rekao da bi bilo “naivno” očekivati ​​”napredak, a kamoli brzi napredak”. Očekuje se da će iskusni ruski diplomat sudjelovati na zakazanom sastanku u Ženevi sutra. Rjabkov će se također sastati sa zamjenicom američkog državnog tajnika Wendy Sherman uoči razgovora danas navečer.

Kremlj je postavio niz zahtjeva u vezi s odnosima Ukrajine s NATO-om i širenjem NATO-a u istočnoj Europi. Washington je jasno dao do znanja da ne može poštivati mnoge od tih zahtjeva. S druge strane, ni Rusija ne planira popustiti. “Nećemo pristati ni na kakav ustupak. To je potpuno isključeno”, rekao je Rjabkov. “Razočarani smo signalima koji posljednjih dana dolaze iz Washingtona, ali i iz Bruxellesa”.

Razgovori na visokoj diplomatskoj razini u Ženevi, gdje bi se ruski predstavnici trebali sastati s izaslanstvima NATO-a i Organizacije za sigurnost i operacije u Europi (OESS), imaju za cilj ublažavanje napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici. Rusija je skupila vojnike na granici s Ukrajinom, što je izazvalo strah od invazije punog razmjera. Kremlj se zalaže za jamstvo da Ukrajina nikada neće dobiti članstvo u NATO savezu, savezu stvorenom da se suprotstavi utjecaju Sovjetskog Saveza u istočnoj Europi tijekom Hladnog rata. Iako nije u tijeku nikakav proces za uključivanje Kijeva u savez, SAD i NATO odbacili su pokušaje Moskve da diktira vanjsku politiku Ukrajine i ne žele isključiti proširenje na istok kao mogućnost.

Američki predsjednik Joe Biden imao je dva telefonska razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prethodnih tjedana. Biden je upozorio svog ruskog kolegu na ozbiljne posljedice ako Moskva ponovno napadne Ukrajinu. Mogući američki odgovor mogao bi uključivati ​​daljnje sankcije, otkazivanje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2 ili čak odsijecanje Rusije od globalne bankarske mreže koja vodi transakcije (SWIFT).

Sjedinjene Države također razmatraju slanje više NATO trupa u bivše sovjetske države na Baltiku, koje su se u međuvremenu pridružile NATO-u, navodi se u izvješću agencije AFP. Osim toga, Washington razmišlja o jačanju drugih članica NATO-a u istočnoj Europi, stoji u izvješću. Moskva je pojačala svoj pritisak na Kijev od revolucije 2014. koja je srušila vladu koja je bila naklonjenija Moskvi.





Komentari

komentar

You may also like