Moskva: Nova američka oružana pošiljka Kijevu “povećava rizik od izravnog sukoba s Rusijom”

Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sustava i streljiva Ukrajini povećati rizik od izravne konfrontacije Moskve i NATO-a, piše BBC.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA da Moskva “izuzetno negativno” gleda na paket američke vojne pomoći koji će uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS).

I Glasnogovornik Kremlja, Peskov, se oglasio o ovom transferu oružja. Peskov je rekao da Kremlj ne vjeruje ukrajinskim uvjeravanjima da neće koristiti sustave za napad na Rusiju, navodi AP. “Da biste vjerovali [nekome], morate imati iskustva u situacijama kada su takva obećanja održana”, rekao je Peskov. “Nažalost, ne postoji takvo iskustvo”. Također je rekao da Washington “namjerno i svjesno dolijeva ulje na vatru”.

Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namijenjeno je da joj pomogne da preciznije napadne neprijateljske snage s veće udaljenosti.  SAD je dosad odbijao isporučiti dalekometno topništvo zbog straha da bi se ono moglo upotrijebiti protiv ciljeva u Rusiji. No, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će nova vojna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Moskve i učiniti vjerojatnijim pronalazak diplomatskog rješenja. Biden je, prema članku New York Times, najavio da će SAD poslati Ukrajini ove raketne sustave.

Osim oružja, američki predsjednik se dotaknuo drugih ključnih pitanja u sukobu. Naveo je da SAD neće nastojati ukloniti Vladimira Putina s vlasti. “Koliko god da se ne slažem s gospodinom Putinom…Sjedinjene Države ga neće pokušati svrgnuti. Sve dok SAD i naši saveznici nisu napadnuti, nećemo biti izravno uključeni u ovaj sukob”, napisao je. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja “nema namjeru napasti Rusiju”.

SAD je pristao isporučiti lansere, čiji projektili, ovisno o vrsti mogu doseći ciljeve od 70 do 270 kilometara. No, Washington je odlučio poslati pomoć tek nakon što je dobio jamstva da se oružje neće koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije.





Komentari

komentar

You may also like