Moskva: Novi lovac Su-75 bit će isplativiji od američkog F-35

Najnoviji ruski borbeni višenamjenski avion Suhoj Su-75 (nazvan i “Šah-mat”) ima usporedive operativne karakteristike s američkim zrakoplovom F-35, ali će biti isplativiji od američkog borbenog aviona pete generacije, rekao je za TASS šef državne tehnološke korporacije Rostec, Sergej Čemezov.

“Među jednomotornim zrakoplovima pete i prethodne generacije samo se F-35 može pohvaliti usporedivim karakteristikama kao glavni rival. Međutim, naš je avion isplativiji u odnosu na njega”, rekao je čelnik Rosteca. Čemezov je rekao da će stealth lovac Su-75 biti atraktivan za strane kupce, posebice za zemlje Bliskog istoka.

Ruska državna tehnološka korporacija Rostec predstavila je najnoviji domaći jednomotorni lovac nadimka Šah-mat na međunarodnom zračnom sajmu MAKS-2021 koji je održan u predgrađu Žukovskog pored Moskve od 20. do 25. srpnja. Novi avion koji je Rostec izradio na vlastitu inicijativu, derivat je borbenog aviona pete generacije Su-57.

Novi jednomotorni lovac temelji se na stealth tehnologiji i opremljen je unutarnjim odjeljkom za naoružanje zrak-zrak i zrak-zemlja. Lovac će imati nosivost od preko 7 tona i moći će istovremeno pogoditi do šest ciljeva. Avion će bi sposoban letjeti brzinom od 1,8 Macha i imat će radni domet od 3000 km. Očekuje se da će novi lovac poletjeti u 2023., a Rostec planira pokrenuti serijsku proizvodnju borbenog aviona 2026. godine. Očekuje se da će se najnoviji ruski lovac natjecati s američkim F-35A Lightning II i švedskim JAS-39 Gripenom. Su-75 će biti opremljen naprednom tehnologijom koja će se lako podešavati želji kupaca. Tako barem tvrde iz ruske tvrtke.

Komentari

komentar
You may also like