Moskva o tajnim dokumentima koji otkrivaju da London utječe na civilni sektor u Rusiji

UK je stvorila mrežu podružnica u Rusiji kako bi utjecala na civilno društvo kroz sustav bespovratnih sredstava vrijedan milijune dolara godišnje, tvrde sinoć iz Moskve.

Iznosi koje London troši na “utjecaj na organizacije civilnog društva i usmjeravanje političkog kursa Rusije u smjeru povoljnom za Ujedinjeno Kraljevstvo…su suludi”, tvrdi ruska glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, citirajući svježe “procurile” dokumente. Britanski dužnosnici kroz diplomate troše novac na pokušaje destabilizacije političke situacije u Rusiji “sponzoriranjem” pojačanih prosvjednih aktivnosti, istaknula je Zaharova optužujući London da svoju pozornost usmjerava na “povećavanje društvenih tenzija i polarizaciju” unutar Rusije, prenosi RT.

Također je pozvala britansko ministarstvo vanjskih poslova da se javi i otvoreno prizna svoje aktivnosti, dodajući, međutim, da ne očekuje da će se to dogoditi. Reakciju iz Moskve potaknula je nedavna serija curenja informacija koje je objavila ruska istraživačka skupina Underside. Britansko ministarstvo vanjskih poslova navodno je potrošilo 1,3 milijarde rubalja (17 milijuna dolara) između 2020. i 2023. u pokušaju da utječe na javni život u Rusiji u skladu s interesima Londona, objavila je skupina, pozivajući se na mnoštvo dokumenata do kojih je došao istražni tim.

Zaharova je na društvenim mrežama podijelila poveznicu na rusku web stranicu istraživačkog novinarstva Underside, koja objavljuje datoteke projekta koje su navodno procurile iz britanskog veleposlanstva u Moskvi. Zakharova je na svom Telegram kanalu napisala: “Arhiva Underside sadrži desetke dokumenata koji opisuju projekte, navode konkretna imena, organizacije i njihovo knjigovodstvo”. Dokumenti koji su navodno procurili iz britanskog veleposlanstva u Moskvi daju sliku goleme mreže nevladinih organizacija koje su dobile bespovratna sredstva ili sredstva od britanskih vlasti za desetke projekata. London također izdašno troši na aktivnosti svoje državne televizije BBC na ruskom govornom području.

Značajan fokus je navodno promicanje LGBTQ+ kulture i poticanje njezina prihvaćanja u Rusiji, koju dokumenti opisuju kao “homofobnu” naciju. Određeni projekti također su osmišljeni za obuku ruskih lidera civilnog društva za koje se nadaju da će u budućnosti stvoriti  “pro-britanske” skupinu među ruskim elitama. Neki od partnera s kojima je britansko ministarstvo vanjskih poslova surađivalo sada su označeni kao “strani agenti” prema ruskom zakonu – oznaka koja označava nevladinu organizaciju ili medij koji je dobio strano financiranje i koji se bavi političkim aktivnostima u Rusiji. Jedan od takvih partnera je nevladina udruga Memorial, koja je nedavno optužena za kršenje zakona o “stranim agentima”. Memorial je optužen da se odvojio od svojih korijena i prešao na “iskrivljavanje” povijesti, tj. na ocrnjavanje uloge SSSR u Drugom svjetskom ratu i godinama koje su slijedile. Dokumenti koje je objavio Underside pokazuju da britanski dužnosnici na ruski zakon o stranim agentima gledaju kao na “rizik” za svoje programe.

Komentari

komentar
You may also like