Moskva odgovorila na izjave Bijele kuće o Asadovoj pripremi novog kemijskog napada

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, novinarima je kazao kako je Kremlj upoznt s izjavom Bijele kuće o ugrozi novog kemijskog napada u Siriji od strane sirijske vojske, ali ne zna na čemu je ona utemeljena.

Podsjećamo, Bijela kuća danas je priopćila kako vjeruje da sirijska vojska priprema novi kemijski napad i kako će u tom slučaju cijena po sirijsku vladu biti velika.

Dmitrij Peskov je izjavio slijedeće: „Mi smo čuli tu izjavu. Ne znamo na čemu je utemeljena. I, bezuvjetno, mi kategorički nismo suglasni s formulacijom „novi napad“ jer, kao što znate, neovisno o zahtjevima ruske strane, nepristrana međunarodna istraga prethodne tragedije uporabe kemijskog oružja nije provedena, čime mi ne smatramo mogućim odgovornost za nju staviti na sirijske oružane snage.“

Na pitanje, može li se fraza „o visokoj cijeni“ shvatiti kao ugroza uporabe vojne sile protiv Bashara Asada i hoće li se Kremlj tome suprostaviti, Peskov je odgovorio kako ruski državni vrh postojano podržava tezu, da bez provedbe neovisne istrage nije moguće krivicu svaljivati na Asada jer je to „nelegitimno i potpuno netočno s točke postizanja konačnih ciljeva za riješenje sirijske krize“. Za Rusiju su takve ili slične prijetnje zakonitom vodstvu Sirije neprihvatljive, kazao je glasnogovornik ruskog predsjednika. Dmitrij Peskov je također dodao, kako su borci „Islamske države“ ne jednom uporabili kemijske otrove i nije isključeno da to mogu iznova učiniti.

Pri analizi ovakvih i sličnih slučajeva uvjek treba polaziti od pretpostavke kojoj od sukobljenih strana i u kojem trenutku (ne)odgovara primjena međunarodno zabranjenog oružja za masovno uništenje i pogibija nedužnog civilnog stanovništva. Samim tim i istraga tako osjetljivih slučajeva treba biti stručna, opsežna i nepristrana, kako bi se mogle otkloniti bilo kakve sumnje  oko njezinog konačanog ishoda. U protivnom, kao što je to slučaj s kemijskim napadom u regiji Idlib od 4. travnja ove godine, otvara se prostor za brojne spekulacije i manipulacije rezultatima istrage, a sve skupa samo pridonosi još većem nepovjerenju i kaosu.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like