Moskva optužuje Kijev da u regiji Harkov prikazuje svoje mrtve vojnike kao civilne žrtve ruskih zločina

Ukrajinske vlasti pokušavaju predstaviti ukrajinske vojnike poginule u akciji u regiji Harkov kao žrtve navodne represije od strane Rusije, rekao je za TASS član Ruske građanske komore Aleksander Malkevič.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski snimio je u četvrtak video obraćanje na engleskom jeziku u kojem je ustvrdio da je u Izjumu otkrivena masovna grobnica. Jučer su tamo dovedeni predstavnici stranih medija. Prema Malkeviču, to je bilo potrebno kako bi se ovo pitanje promoviralo u stranim medijima i optužila Rusija za masovni pokolj. “Pokazuju nam više grobova, počinju ih otkopavati, pokazuju tijela. Zapravo, ruske trupe, a nerijetko i dužnosnici vojno-civilnih uprava pokapali su te poginule ukrajinske vojnike koje su na bojnom polju ostavili njihovi suborci. Sada ih se predstavlja kao žrtve ruske represije, a zapravo su Ukrajinci ti koji nisu marili za njihove takozvane suborce”, rekao je.

Dužnosnik je istaknuo da Kijev ne mari za to što će se dogoditi s tijelima ubijenih ukrajinskih vojnika. “Isto se događa na granici Hersonske i Mikolajivske regije gdje su u tijeku beskonačni inscenirani napadi radi promicanja Zelenskog. Znamo da ukrajinski šef Mikolajivske regionalne državne uprave Vitalij Kim odbija preuzeti tijela ubijenih. Na bilo kojem mjestu gdje ukrajinska vojska žrtvuje svoje vojnike u desecima i stotinama, moguće je organizirati takve inscenirane događaje nalik Buči prema već iskušanoj metodi”, istaknuo je ruski dužnosnik. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je 3. travnja optužbe kijevskog režima o masakru civila u Buči.

Komentari

komentar

You may also like